Читај ми!

"Jat" postaje "Er Srbija"

Ugovor o strateškom partnerstvu između "Jat"-a i "Etihada" biće potpisan u četvrtak u 11 časova, čime će i zvanično u istoriju otići ime "Jat". Nova kompanija, u kojoj će "Etihad" imati 49 odsto vlasništva i upravljačku funkciju, zvaće se "Er Srbija". "Etihad" će do kraja godine Jat snabdeti sa 10 novih aviona tipa Erbas.

"Jat" i "Etihad" potpisaće u četvrtak u 11 časova Ugovor o strateškom partnerstvu, čime će i zvanično u istoriju otići ime "Jat", jer će se nova kompanija u kojoj će "Etihad" imati 49 odsto vlasništva i upravljačku funkciju zvati "Er Srbija", saznaje RTS.

"Etihad" će do kraja godine "Jat" snabdeti sa 10 novih aviona tipa Erbas, a deo dogovora je i da se preuzmu "Jat ketering" i "Jat saport". Stari avioni neće ići u staro gvožđe već će biti usmereni na nove ćerke kompanije koje će se baviti loukost prevozom.

Predviđeno je da "Etihad" uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović.

Zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz "Etihada", odmah će uzeti na lizing dva erbasa 319 i ugovoreno je, kako je rekao, još osam do kraja godine.

Popović je, takođe, demantovao informacije pojedinih medija da će biti smenjen v.d. generalnog direktora "Jat ervejza" Velibor Vukasisnović.

Stručnjaci očekuju da bi udomljavanje srpskog nacionalnog avioprevoznika trebalo da donese konačno rešavanje problema u poslovanju "Jata".

Dokument o strateškom partnerstvu bi u ime Vlade Srbije trebalo da potpiše prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je ranije nagovestio promenu imena nacionalne aviokompanije u "Er Srbija".

"Sa ponosom ćemo moći da se hvalimo u budućnosti 'Er Srbijom', koja će biti bolja od Jata u svakom pogledu, neuporedivo uspešnije i bolje preduzeće nego što je 'Jat'", istakao je Vučić.

"Etihad" je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dabi-Beograd i da Jat ima svoj kod na toj avioliniji, na osnovu sporazuma o komercijalnoj saradnji na više od 40 desetinacija sa "Etihadom".

Ta bliskoistočna avikompanija je jedna od najboljih firmi u toj branši u svetu. "Etihad" je prošle godine prevezao 10,3 miliona putnika, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga.

"Etihad" ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom "Er Berlinu", 40 odsto u "Er Sejšelima", oko tri odsto u "Er lingusu", devet odsto u kompaniji "Virdžin Australija" i u indijskom Džet ervejzu 24 odsto.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара