Читај ми!

NALED: Uslovi poslovanja nisu bolji

Prva polovina godine nije donela značajniji boljitak građanima i privredi Srbije, jer nije bilo poboljšanja uslova poslovanja, ocenila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ocenila je da prva polovina godine nije donela značajniji boljitak građanima i privredi Srbije, jer ni u drugom kvartalu nije bilo efekata poboljšanja uslova poslovanja.

"Neke započete reforme nisu okončane, a diskutabilni su i efekti nekih novousvojenih propisa", navodi se u Kvartalnom izveštaju NALED-a o stanju regulatorne reforme u Srbiji.

Direktorka tima za regulatorne reforme u NALED-u Jelena Bojović rekla je na predstavljanju izveštaja da su izmene poreskih zakona koje su obeležile kvartal, više imale za cilj rast budžetskih prihoda nego smanjivanje tereta za privredu.

Kako je navela, primer za to su i promene Zakona o porezu na dohodak građana kroz povećanje neoporezivog dela plate i smanjenje poreza.

"Računica NALED-a pokazuje da nema uštede za poslodavce. Na dobitku je Fond PIO za 27 milijardi dinara, najveći gubitnici su opštine, dok radnici mogu da očekuju neto zaradu veću za 47 dinara", rekla je Bojović.

Kada je reč o izmenama poreza na dohodak građana koji je lokalnim samoupravama oduzeo deo sredstava, kao i o izmenama poreza na imovinu, Bojović kaže da je neizvesno da li će gradovi i opštine moći da nadoknade gubitak zbog čega je moguće očekivati novo povećanje poreza, taksi i naknada na lokalu.

Bojović je dodala da u drugom kvartalu nije usvojen nijedna preporuka privrede data kroz Sveobuhvatnu reformu propisa ili u Sivoj knjizi NALED-a. "Ostalo je nerešeno još 66 preporuka SRP-a, koje bi donele uštede privredi od 36 miliona evra i 56 preporuka Sive knjige", istakla je Bojović.

Nezakonito ponašanje institucija

Pravni konsultant Đorđe Vukotić rekao je da se brojnim zakonima unosi pravna nesigurnost.

Kako kaže, uočeno je i nezakonito ponašanje institucija, jer Republički geodetski zavod, Uprava za veterinu i Komisija za zaštitu konkurencije već tri meseca naplaćuju takse u iznosima za koje nemaju saglasnost Ministastarstva finansija i privrede.

Vukotić je naveo da Geodetski zavod i dalje naplaćuje dve takse za jednu uslugu, a da je loše postupanje uočeno i kod Poreske uprave, čije filijale odbijaju da u status paušalca prevedu poreske obveznike koji za to ispunjavaju uslove.

Kako piše u izveštaju, i dalje nema većeg napretka na izmenama Zakona o radu, a problem je i što Vlada i Skupština usvajaju zakone bez kvalitetne javne rasprave i analize efekata.

"U drugom kvartalu, od 29 usvojinih propisa važnih za privredu, čak 20 je doneto po hitnom postupku", navodi se u izveštaju.

Jedini jednošalterski sistem koji je u Srbiji do sada sproveden je u Agenciji za privrede registre, a ostaje da se vidi da li će proraditi jedinstveni šalter za izdavanje građevinskih dozvola.

"Problem je i neažurno funkcionisanje katastra nepokretnosti", navodi se u izveštaju i dodaje da su rokovi Poreske uprave su prekratki i za otklanjanje greške u poreskoj prijavi daje se rok od tri dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво