Porez na imovinu za sve firme

Sve firme koje koriste imovinu će od početka 2014. godine plaćati porez na imovinu, bez obzira da li je u njihovom vlasništvu, najavila savetnica ministra finansija Milica Bisić.

Savetnica ministra finansija Srbije Milica Bisić izjavila u Beogradu da će porez na imovinu od početka 2014. godine plaćati sve firme koje koriste imovinu, bez obira da li je u njihovom vlasništvu.

"Obveznik je svako ko je vlasnik ili ko koristi imovinu, ali plaćanje poreza ne može biti razlog za sticanje imovine", rekla je ona na konferenciji o reformi oporezivanja imovine u Srbiji koju je u Sava centru organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Bisić je istakla da su osnovni razlozi za izmene Zakona o porezima na imovinu integrisanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u porez na imovinu i pravičnija raspodela poreskog tereta srazmerno ekonomskoj moći obveznika.

Izmene Zakona o porezima na imovinu čija primena počinje 1. januara 2014. godine povećaće izvesnosti i predvidivosti troškova za javne dažbine i uticati na smanjenje administrativnih troškova.

Bisić je precizirala da će sami poreski obveznici procenjivati tržišnu vrednost imovine i da će biti odgovorni za tu procenu.

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finasije Aleksadar Bućić je rekao da su očekivanja da će primena poreza na imovinu dati pozitivne efekte i da će doći do rasta prihoda po tom osnovu.

Ipak, kako je rekao, treba imati u vidu da se ukida naknada za korišćenje građevinskog zemljišta koja je bila vrlo značajna - 15 milijardi dinara na nivou Srbije.

Bućić je rekao da će do kraja leta SKGO imati precizniju analizu i detalje koji će pokazati kakvi su efekti novog zakona.

Vođa projekta GIZ-a za lokalni ekonomski razvoj Aleksander Grunauer je istakao da ta organizacija pomaže opštinama da povećaju obuhvat i stepen naplate poreza na imovinu, i da popišu imovinu koja nije evidentirana.

"Kako bismo stimulisali opštine da poboljšaju i prošire obuhvat poreza na imovinu, obezbedili smo fond od milion švajcarskih franaka koje će opštine moći da dobiju bespovratno", rekao je Grunauer.

GIZ je, u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), odlučio da opštini koja bude najuspešnija pripadne 400.000 franaka, drugoj 300.000, a trećoj 150.000 franaka, a da opština koja osvoji četvrto mesto dobije 100.000, a peto 50.000 švajcarskih franaka.

"Očekujemo da će već krajem naredne godine novac opštinama i gradovima biti na raspolaganju za projekte koji će doprineti njihovom ekonomskom razvoju", rekao je Grunauer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво