Fiskalni savet predlaže solidarni porez

Kontrola rasta plata i penzija je dobra mera, ali neće biti dovoljna za smanjenje budžetskog deficita, pa bi jedno od rešenja moglo da bude uvođenje privremenog solidarnog poreza na plate u javnom sektoru i penzije iznad proseka, ocenio Fiskalni savet. To znači uvođenje poreza od 10 odsto, koji bi se obračunavao na iznos penzija preko 25.000 dinara i na plate preko 40.000 dinara.

Rebalans budžeta je iznuđen ali je dobro što je napravljen na polovini godine jer još ima vremena da se, uz uštede, popravi stanje srpskih finansija, kažu u Fisklanom savetu. Međutim procenjuju da ni izmenjen budžetski plan neće moći da se ostvari i da će deficit umesto planiranih 178 milijardi dinara biti oko 200 milijardi. Naredne godine kažu moraju se početi najavljene reforme ali ni to neće biti dovoljno, pa savetuju uvođene poreza na veće plate i penzije. 

Kontrola rasta plata i penzija u narednoj godini je dobra mera, ali neće biti dovoljna za potrebno smanjenje budžetskog deficita, pa bi jedno od rešenja moglo da bude uvođenje privremenog solidarnog poreza na plate u javnom sektoru i penzije iznad proseka, ocenili su predstavnici Fiskalnog saveta. 

To telo predložilo je uvođenje poreza od 10 odsto, koji bi se obračunavao na iznos penzija preko 25.000 dinara i na plate u javnom sektoru preko 40.000 dinara.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je na konferenciji za novinare da bi se oporezovao samo iznos primanja iznad tog iznosa, tako da zaposleni sa platom od 40.000 ne bi imao umanjenje plate, onom sa 50.000 dinara plata bi bila manja za 1.000 dinara, a plata od 200.000 za 16.000 dinara.

On je precizirao da bi se solidarni porez odnosio na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, kao i nezavisne državne institucije poput Fiskalnog saveta, Narodne banke Srbije, Državne revizorske institucije.

Uvođenje privremenog solidarnog poreza u 2014. godini moglo bi da obezbedi oko 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je više od polovine neophodnih ušteda u 2014. godini, rekao je Petrović.

Petrović je napomenuo da kontrolisani rast plata i penzija u narednoj godini od 0,5 odsto u aprilu i 1,5 odsto u oktobru, iako dobra mera, obezbeđuje uštede od jedan odsto BDP-a, ali će izdvajanja za kamate da porastu za oko 0,4 odsto BDP-a i "poješće" gotovo polovinu ušteda.

Zbog toga je procenjeno da nedostaje još najmanje jedan odsto BDP-a, odnosno oko 350 miliona evra, ušteda u 2014. godini za održivost javnih finansija, pa je uvođenje solidarnog poreza jedno od mogućih rešenja, uz bolju naplatu poreza koja bi mogla da donese dodatnih 0,2 odsto BDP-a, naveo je Petrović.

On je istakao da bi solidarni porez trebalo da bude privremena mera samo za 2014. godinu, ali nije isključio mogućnost da bi bilo potrebno da se produži i u narednoj godini.

Predsednik Fiskalnog saveta ocenio je da je dobro što se pregovara sa Svetskom bankom, jer je to direktno povezano sa restrukturiranjem preduzeća koje državu koštaju 700 do milijardu evra godišnje.

"Svetska banka je dala tu tehničku pomoć, a ako bi došla i sa sredstvima za budžet da se taj program restrukturiranja i ostvari, mislim da bi to bila odlična stvar", rekao je Petrović.

Što pre reforma penzijskog sistema

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov naglasio je da su plate u javnom sektoru 25 odsto veće nego u privatnom i da uz to postoji sigurnost radnog mesta, tako da se uvođenje solidarnog poreza čini kao najpravičnija mera.

"Reforma penzijskog sistema nije uključena u program štednje Vlade Srbije i to je jedan od najvećih nedostataka tog programa, jer je Srbija po izdvajanju za penzije među negativnim evropskim rekorderima", rekao je Altiparmakov.

On kaže da je učešće penzija u BDP-u za 3,5 procentnih poena više od proseka uporedivih zemlja Istočne Evrope.

Altiparmakov je rekao da će, po studiji čiju je izradu koordinirao Fiskalni savet, učešće starijih od 65 godina u stanovništvu Srbije 2020. godine iznosti 21 procenat, a 2050. godine čak 30 odsto.

Podsetio je da se učešće starijih od 65 godina u stanovništvu Srbije od 1950. do danas povećalo sa šest na 17 procenata.  

Fiskalni savet je, kako je objasnio, koordinirao izradu studije o demografskim kretanjima u Srbiji u narednih pola veka, na osnovu podataka iz poslednjeg popisa. Cilj tog posla je izrada kvalitetnih i kredibilnih dugoročnih ekonomskih projekcija, u skladu sa standardima EU.  

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jul 2013, 21:30)
anonymous [neregistrovani]

solidarna

ja sam vec solidarna pa placam i struju i komunalije-komsija koji to ne placa upravo je de luxe okrecio stan-sve u boje sa sljokicama-znaci, ja sam struju platila za njega. Placam i busplus tj placam i za one koji ne placaju kartu.
A fiskalni savet nek da primer pa nek sebi smanji plate za 30%, poslanici nek smanje sebi plate za 20% I ukinu dnevnice, putne troskove, racune za mobilni nek ogranice na 1500din.mesecno a 20% iz drzavne uprave bi trebalo otpustiti-ja sam dva puta igrala u tom filmu pa je red I oni da probaju taj scenario.

(četvrtak, 04. jul 2013, 19:47)
anonymous [neregistrovani]

svasta

Pa ovim ljudima sto imaju penzije 25.000 treba solidarnost,tj;pomoc a ne da oni nekog pmazu!

(četvrtak, 04. jul 2013, 19:24)
ДуЛе [neregistrovani]

Срамота

Како Вас није срамота да опет све преваљујете преко леђа грађана!

(četvrtak, 04. jul 2013, 19:05)
anonymous [neregistrovani]

porez na bedu.........

ako je potrosacka korpa 10 000 din moze .nismo mi solidarno unistili privredu zemlje pa da je solidarno izvlacimo preko grbace penzionera.pronadjite bolji i pametniji nacin za punjenje budzeta.ovakva namera "nece proci".

(četvrtak, 04. jul 2013, 19:04)
anonymous [neregistrovani]

10 %

5000 a ne 500. Ne zalecite se

(četvrtak, 04. jul 2013, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

Muzi drzavu

a narod je drzava

(četvrtak, 04. jul 2013, 18:16)
anonymous [neregistrovani]

Zasto penzije uvek stradaju??

A zasto takva nepravda??? penzije ionako premalene, pa da onima preko 25.000 dinara razrezujete porez od 10%, a plate tek one od 40.000????? Dokle vise to samaranje penzija koje su ljudi zaradili, a od kojih ionako ne mogu da zive ???????

(četvrtak, 04. jul 2013, 17:36)
anonymous [neregistrovani]

Visoka plata

Prvi put danas cujem da je moja plata visoka. Ako će mojih 500 dinara da izvade zemlju iz krize, neka uzmu 10.000 din i da zavrsimo posao a fiskalni savet neka radi volonterski ubuduće.

(četvrtak, 04. jul 2013, 17:13)
anonymous [neregistrovani]

Dosta!

Ima mnogo drugih resenja. 1. Smanjiti plate u drzavnoj upravi za 30% 2. Otpustiti 15.000 radnika u drzavnoj upravi. 3. Smaniti broj automobila za 90% 4. Narodni poslanici da nemaju prava na privatne automobile. 5. Ukinuti sve mobilne telefone. 6. Dnevnice smaniti za 50% 7. Ukinuti 160 agencija. 8. Ukinuti sve upravne odbore. 9.Ukinuti sva davanja Srbima izvan Srbije. 10. Uvesti porez na sve bez drzavljanstva Srbije. Ima mnogo prostora. Samo Vlada mora da podje od sebe.

(četvrtak, 04. jul 2013, 17:03)
anonymous [neregistrovani]

selektivno

Smanjite drzavnu administraciju - kao sto se iz postojecih komentara vidi naod je svestan da je predimenzionirana, a svesni smo i toga da zaposlajva 'kadrove' koji su u > 60 % slucajeva nekvalifikovani za poslove koje obavljaju. Onda ustede na vozilima, poslovnom prostoru, reprezentaciji (marketing, kontakte sa javnoscu) - i sve u drzavnim organima. Posle toga ako je neophodno uvedite progresivni 'solidarni' porez na plate i ostala primanja (upravni odbori i slicno). Oni koji vise zahvataju iz budzeta na taj nacin vise u njega i vracaju.
Da je trziste u Srbiji sigurnije, bilo bi vise posla i vise zaposlenih u firmama koje proizvode (za sada u privatnom sektoru uglavno peremo novac), i oni bi onda mogli da pokriju troskove primanja onih koji su u penziji. Nije deografsko starenje nacije problem, gde god se osvrnem ima mnogo mladih ljudi, nego nedostatak poverenja u drzavu, onakva kakva je, onima koji bi mogli i hteli da investiraju u proizvodnju.