Читај ми!

Ministrima zarade važnije od investicija

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da su ministri sami određivali gde će smanjiti troškove i da je većini bilo važnije da sačuvaju zarade zaposlenih u administraciji, a da se odreknu investicija.

O smanjenju troškova odlučivali su sami ministri i većini je bilo važnije da sačuvaju zarade zaposlenih u administraciji, a da se odreknu investicija, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. 

"To je prosto pitanje za njih. Mogu da se složim ili ne složim, ali prioritete u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisam ja radio, nego moj kolega Ivica Dačić.... Njima je bilo važnije da svi imaju i dalje bonuse, a da se odreknu, naprimer, investicija vezanih za sprečavanje elementarnih nepogoda", rekao je Dinkić novinarima.

Dinkić je napomenuo da je u MUP-u Srbije postojala mogućnost da se ukinu bonusi za zaposlene koji nisu unformisani, nego rade na šalterima i u administraciji, umesto smanjivanja investicija.

Srpski ministar finansija i privrede je rekao da misli da je trebalo neke stvari bolje napraviti kod određivanja prioriteta gde će u rebalansu državnog budžeta biti smanjeni troškovi.

"Ali, objektivno posmatrano nalazimo se već na sredini godine, tako da se nadamo da ćemo uspeti da podsticanjem privrednih aktivnosti poboljšamo situaciju i da ćemo onda te neke investicije samo odložiti za narednu godinu", rekao je ministar finansija.

Dinkić je ocenio da je uvek loše smanjivati kapitalne investicije, ali da je to u redu ako se radi o projektima koji mogu da sačekaju.

"Ja sam se, naprimer, odrekao svih projekata i kapitalnih investicija u turizmu. Izgradnja žičara može da čeka neka bolja vremena. Nijedna se neće graditi ove godine, a bilo je planirano čak tri", rekao je Dinkić nakon potpisivanja dokumenata o saradnji sa softverskom kompanijom "Prelovac medija".

Proveriti zašto nisu "povučeni" krediti

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je ministrima naloženo da provere zašto nisu "povučene" 3,3 milijarde povoljnih ugovorenih kredita za infrastrukuru.

"Svaki ministar je dobio zadatak - posto se ne radi o propustu sadašnjeg kabineta, već je to ugovoreno 2006. godine - da analizira da li su ti krediti potrebni. Ako jesu, da se hitno povuku sredstava, da se investira, a ako nisu, da se otkažu", rekao je ministar novinarima.

Dinkić je rekao da je taj zaključak Vlade Srbije donet u ponedeljak i da nikom neće biti odobreno da pregovara o novim kreditima, ako ne povuče najmanje 70 odsto prethodno ugovorenih.

Ministar je precizirao da je Srbija u poslednjih šest godina za infrastrukturu ugovorila i ratifikovala oko 4,5 milijardi evra dugoročnih kredita s niskom kamatom, od kojih nije "povučeno" 3,3 milijarde evra.

"Železnica, Putevi Srbije, Elektroprivreda Srbije i svi ostali koji bi trebalo (da su to učinili), nisu ih do sada iskoristili", rekao je Dinkić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара