Читај ми!

Dugalić: Manje rate na kredite u francima

Banke će učiniti sve kako bi se od 1. avgusta klijentima koji su kupili stan na kredit u švajcarskim francima rate obračunavale po kursu koji je važio kada su uzimali zajam, rekao generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić kaže da će se učiniti sve da se od 1. avgusta primenjuje usvojena preporuka Narodne banke kojom bi se građanima koji su kupili stan na kredit u švajcarskim francima, naredne tri godine rate obračunavale po kursu koji je važio kada su uzimali zajam.

"Potrebno je izvesno vreme da se ova odluka primeni. Banke sada moraju da donesu svoje interne odluke, a to zahteva određenu proceduru, zatim da pripreme svoja IT rešenja u sistemima koje imaju već u bankama", rekao je Dugalić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Banke nisu mogle da uvaže argument da je neko prevario klijenta, da ga je namamio na neke kredite, rekao je Dugalić i istakao da banke jesu uvažile okolnost da je opšta sitacija loša, da je mnogo građana koji ne mogu da plaćaju svoje obaveze i da su "u ovom trenutku zbog kursa mnogi došli u tešku situaciju koju nisu mogli da predvide".

Klijenti koji su se zadužili u švajcarskim francima ovom odlukom dobijaju predah od tri godine, kaže Dugalić i dodaje da se očekuje da će se za te tri godine mnogo toga promeniti, a pre svega odnos između evra i švajcarskog franka.

Nakon isteka tri godine, klijent će imati mogućnost ili da produži rok otplate za taj period od kada je mirovalo njegovo zaduženje u banci, ili da se to odmah pripiše osnovnom dugu i da se onda raspodeli na onaj rok koji je bio inicijalno ugovoren, objasnio je Dugalić.

Za klijente koji imaju kredite u francima banke će pripremiti anekse i poslaće im to obaveštenje.

Dugalić je rekao i da će Udruženje banaka preporučiti bankama da prihvate i drugu preporuku Narodne banke Srbije, prema kojoj bi se dužnicima kojima su kamatne stope podizane bez osnova, one bile vraćene na raniji nivo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво