Читај ми!

"Srbijagas" na čelu liste gubitaša

Najveći gubitaši u Srbiji su javna preduzeća, koja su ostvarila 87 odsto ukupnih gubitaka preduzeća u Srbiji. Najveći gubitaš je "Srbijagas" sa minusom od 35 milijardi. Listu najuspešnijih firmi predvodi NIS sa dobitkom od 49 milijardi dinara.

Srpska privreda je u prošloj godini poslovala sa gubitkom od 63 milijarde dinara, a lošem rezultatu najviše su doprinela javna preduzeća. Prema podacima Agencije za privredne registre, listu najuspešnijih firmi predvodi NIS sa dobitkom od 49 milijardi, dok je na čelu gubitaša "Srbijagas" sa minusom od 35 milijardi dinara.

Za 2012. godinu, moglo bi se reći - ne ponovila se. Blagi oporavak privrede iz 2011. prokockan je, u najvećoj meri zahvaljujući neefikasnosti javnih preduzeća.

Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre kaže da su javna preduzeća imala gubitke od 54 milijarde dinara.

"To je sedam puta više u odnosu na prethodnu godinu. Gubici javnih preduzeća iznose 87 odsto ukupnih gubitaka svih privrednih društava u Srbiji", objašnjava Stamenkovićeva.

Od 198 javnih preduzeća koja su gubitaši, mnoga su u vrhu nepopularne liste .

"Srbija gas" koji ima 35 milijardi dinara gubitka , prate "Železnice Srbije" sa gubitkom od 16 milijardi dinara, "Petrohemija" sa 12 i "Putevi Srbije" sa minusom od oko osam milijardi dinara.

Među pet najvećih gubitaša je i VIP. Problem nelikvidnosti je sve izrazeniji jer su se preduzeća u prošloj godini zaduživala uglavnom kartkoročnim pozajmicama, koje su i najskuplje.

"Pozajmljivanje srpske privrede u ovakvim uslovima, više ne proizvodi pozitivan efekat, odnosno iz pozajmljenih sredstava srpska privreda više nije u mogućnosti da napravi rezultat koji je veći od troškova", objašnjava Ružica Stamenković iz APR-a.

U prošloj godini, koja beleži pad industrijske proizvodnje, zaposlenosti, i još veći spoljnotrgovinski deficit, najbolje su se snašla građevinska preduzeća. Ona su ostvarila dobit od osam milijardi dinara, dok su mala i velika, u proseku, poslovala sa gubitkom. U prvih pet meseci ove godine, trend je nešto drugačiji.

"Imamo najnovije podatke o rekordnoj vrednosti izvoza od 950 miliona evra, imamo podatak o blagom oporavku industrijske zaposlenosti, zaposlenosti u građevinarstvu, i ono što je neophodno da se sada ne dešavaju nikakvi sistemski sokovi", objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković.

Ako se takav trend rasta nastavi, na listi 100 najuspešnijih preduzeća ove godine bi moglo da bude veće gužve. U prošloj, sa dobitkom od 49 milijardi dinara, NIS je daleko ispred drugoplasiranog "Telekoma", čija je dobit 11 milijardi. Prate ih "Telenor", "Tarket" i "Sunoko".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво