Читај ми!

Dinkić: Slede bolne ekonomske mere

Neće biti smanjenja plata i penzija, ali će ekonomske mere koje će Vlada doneti biti bolne i neophodne, izjavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Ekonomski potezi biće dogovoreni do kraja sledeće nedelje, a do kraja meseca biće pretočeni u rebalans budžeta, najavio Dinkić.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je da neće biti smanjenja plata i penzija, ali je istakao da će ekonomske mere koje će vlada doneti biti bolne i neophodne.

"Kada ih ne bismo primenili, finansijski rezovi prema građanima sledeće godine bili bi mnogo teži. Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da pređemo na najjače injekcije", rekao je Dinkić za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, ekonomski potezi će biti konačno dogovoreni do kraja sledeće nedelje, a u narednih mesec dana biće pretočeni u rebalans budžeta.

"Prvo, smanjićemo rashode u budžetu za 40 milijardi dinara, a pritom nema smanjivanja niti zamrzavanja plata i penzija. Drugo, obavićemo strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima. I treće, popravićemo poslovnu klimu kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji", rekao je Dinkić.

Naglasio je da neće biti uvođenja dodatnih poreza, ali da će morati da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru, što je mera koja će obuhvatiti sva ministarstva.

"Neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija. Ali biće ograničen njihov rast u skladu s mogućnostima budžeta. Minimalna povišica biće obezbeđena u narednih godinu i po dana i biće usklađena s realnim mogućnostima privrede", rekao je Dinkić.

Ministar je precizirao da je jedino ostalo neusaglašeno da li će biti redovne oktobarske povišice za plate i penzije, ali da će do kraja nedelje i to biti dogovoreno.

Prema njegovoj oceni, državni aparat na svim nivoima u Srbiji mogao bi da se smanji za trećinu, a da pritom bude efikasniji, pa će do kraja godine biti utvrđene mere da se to postigne, uz donošenje novog Zakona o radu.

Dinkić je ocenio da se moraju smanjiti subvencije za gubitaše i da se zabrane nove garancije za kredite i istakao da je napravljen celovit program za resktruturiranje 175 bivših društvenih preduzeća i povećamo efikasnosti javnih preduzeća.

"Ona koja nemaju perspektivu na tržištu, otići će u stečaj već preko leta. Ko ima dugove iz prošlosti, a sada pravi pozitivan rezultat, dobiće otpis ili reprogram dugova, ali više neće imati zaštitu države", rekao je ministar.

Dinkić se založio i za privatizaciju "Telekoma", jer ta firma, kako je rekao, postepeno gubi tržište i nije u stanju da investicijama prati "Telenor" i "VIP", a takođe je rekao da je optimista da će doći do saradnje avio kompanije "Etihad" iz Emirata i "Jat ervejza".

"Daleko smo i od pomisli na bankrot. Ali moramo da razmišljamo šta će biti u narednih pet godina. Zato smo primorani na ove poteze", zaključio je Dinkić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво