"Južni tok" prioritet za Evropu

Uskoro počinje izgradnja deonice "Južnog toka" kroz Bugarsku, a srpska trasa u novembru i decembru, rekao prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler na evropskom biznis kongresu. On poručuje da je izgradnja gasne infrastrkture, a posebno Južnog toka, za Evropu prioritet. U ponedeljak razgovori o novom modelu finansiranja Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala, kaže Dušan Bajatović.

Gasovod "Južni tok" se gradi po strogo utvrđenom planu. Uskoro će početi izgradnja deonice kroz Bugarsku, a srpska trasa u novembru i decembru. Na evropskom biznis kongresu to je potvrdio prvi čovek Gasproma Aleksej Miler. On poručuje da je izgradnja gasne infrastrkture, a posebno Južnog toka, za Evropu prioritet.

Evropska unija je spremna da finansira veće korišćenje tečnog gasa, a posebno gasa iz uljnih škriljaca.

Iz "Gasproma" poručuju da su škriljci američka specifičnost i da ništa ne može da ugrozi "Južni tok", jer je to jedini gasovod kojim će se direktno dopremati gas iz Rusije do evropskih potrošača. Objašnjavaju i da je registracija zajedničkih kompanija sa zemljama u tom projektu u Švajcarskoj opravdana zbog finansiranja.

"To je sasvim uobičajena praksa za sve velike projekte. I Severni tok je išao preko kompanije koja je registrovana u Švajcarskoj, i preduzeće za podzemnu deonicu Južnog toka je takođe tamo registrovano. Tako radimo i sa najvećim kompanijama iz Nemačke i Francuske", kaže Aleksej Miler, predsednik Izvršnog odbora Gasproma

Zajedničkiki partneri u tom poslu, "Gasprom" i "Srbijagas", potvrdili su i da će tendere za nabavku opreme raspisati u septembru.

"Ono što možemo očekivati je da u ponedeljak dođe finansijska ekipa Gasproma i banaka koje će finansijski pratiti Južni tok, pre svega mislim na Sverbanku i Gasprom banku  i mi ćemo u ponedeljak početi razgovore o novom modelu finansiranja Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala u finansiranju Južnog toka", kaže Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Inače evropski biznis kongres okuplja više od 130 najznačajnijih energetskih kompanija i finansijskih institucija iz 25 zemalja. Među njima je i "Srbijagas". Stručnjaci poručuju da se gasne investicije mere milijardama evra i da zato mogu da budu pokretači finansijskih tržišta i otvaranja novih radnih mesta.

Od ključnog je značaja da što pre dođe do dogovora Rusije i EU, ne samo o korišćenju "Južnog toka" već i o gasnoj prekograničnoj infrastrukturi. To je garant investicija za transport gasa iz Rusije i celog Kaspijskog regiona do evropskih zemalja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара