Читај ми!

Dobre političke vesti dovode investitore

Premijer Srbije Ivica Dačić u Sijetlu razgovarao sa prvim čovekom "Majkrosofta" Stivom Balmerom o mogućnostima saradnje. Dobre političke vesti dovode investitore, kaže Dačić. Balmer impresioniran brojem IT stručnjaka u Srbiji i veruje da ima prostora za saradnju sa srpskim kompanijama.

Dobre političke vesti dovode investitore, kaže premijer Srbije Ivica Dačić, koji sa državnom i privrednom delegacijom boravi u višednevnoj poseti Americi. Dačić kaže da je na Srbiji da što više predstavi svoje potencijale za ulaganja i privuče velike kompanije poput Majkrosofta da ulažu u srpski IT sektor.

Vlada Srbije i Majkrosoft obnovili su saradnju posle devet godina potpisivanjem ugovora vrednog 27 miliona dolara, kojim je Srbija obezbedila licencu Majkrosofta za državnu upravu i servisiranje računarskog softvera.

Tako je prvi čovek Majkrosofta Stiv Balmer obećao premijeru Dačiću da će na njegov poziv doći u Srbiju kako bi se na licu mesta uverio u investicione prilike.

Balmer kaže da je impresioniran brojem IT stručnjaka u Srbiji i veruje da ima prostora za saradnju sa srpskim kompanijama.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je Balmer bio iznenađen da smo mi, ne samo zemlja koja će kupovati njihove proizvode, već zemlja koja može da im pomogne u proizvodnji hardvera i softvera uz, kako je rekao, pomoć našeg, srpskog znanja.

"Ja mislim da smo se našli na istoj frenkvenciji i da će od ovoga Srbija imati velike koristi. Otvaraju nam se velike mogućnosti i treba ih iskoristiti. To je sve posledica i ovih dobrih političkih vesti, odnosno stabilnosti u regionu i nove pozicije Srbije", ocenio je Dačić.

Sastanak je održan u kampusu u Redmondu, pored Sijetla gde je Bil Gejts započeo sa stvaranjem kompjuterske imperije.

Delegacija iz Srbije upoznala se sa Majkrosoftovom vizijom budućnosti, ali i saznala sve o njihovim programima koji pomažu razvoju privrede, elektronske uprave, obrazovanja, odbrane, a koji će se jednim delom primeniti i kroz potpisani ugovor.

Generalni direktor Majkrosofta za Srbiju Jugoslav Pirić nada se da će po povratku u Beograd biti izgrađena jasna platforma razvoja informacione tehnologije kao industrijske grane u Srbiji u kojoj Majkrosoft ima veliku ulogu i gde može da pomogne.

"Mi imamo svetska iskustva radeći sa mnogim vladama u svetu koja možemo da prenesemo u Srbiju", rekao je Pirić.

U Redmondu 40.000 Majkrosoftovih stručnjaka radi na novim rešenjima i proizvodima koji će se koristiti u budućnosti, a ono što je srpska delegacija čula i videla svakako će biti korisno za razvoj srpskog IT sektora.

Odatle delegacija Srbije putuje u San Francisko, u posetu Silicijumskoj dolini, kolevci IT industrije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи