Читај ми!

Koliko treba da bude teška vekna hleba?

Nacionalna organizacija potrošača Srbije traži zabranu prodaje belog hleba od 450 grama. Ministarstvo trgovine odgovara da prodaja hleba lakšeg od 500 grama nije kršenje uredbe.

Organizacija NOPS zahteva da se zabrani prodaja belog hleba od 450 grama jer je propisano da u prometu ne sme da bude hleb koji je lakši od 500 grama.

NOPS je ukazao da sve više trgovaca na pakovanje hleba ne stavlja deklaraciju i uputio je zahtev Ministarstvu poljoprivrede da uradi vanrednu kontrolu hleba u svim trgovinama i pekarama i kazni one koji krše zakon.

Iz Ministarstva trgovine saopšteno je agenciji Beta da prodaja hleba od brašna tipa 500 sa manje od 500 grama nije kršenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba.

Po Uredbi o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, proizvođači hleba su u obavezi da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u kolicini od najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje svih vrsta hleba i da cena te vekne ne sme biti veća od 48,5 dinara.

"Ostatak proizvodnje nije obuhvaćen nikakvim uredbama, tako da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od iste vrste brašna, a manje grama", navode u Ministarstvu trgovine i ističu da s obzirom da taj deo proizvodnje nije obuhvaćen pomenutom uredbom, nema ni osnova za kontrolu.

Pekari: Nema kršenja uredbe

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je agenciji Beta da se Uredbom pekari obavezuju da najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba bude hleb "sava" od 500 grama, čija je cena ograničena na 48,5 dinara i da prodajom hleba manje težine nema povrede te uredbe.

Pekari, kako je rekao, da bi zadovoljili potrebe potrošača najčešće nude i do 70 odsto najjeftnijeg hleba u ukupnoj ponudi.

Pralica je rekao da treba kazniti one koji pogrešno deklarišu proizvod i, na primer, navode da je hleb od 500 grama, a u stvari je manje težine.

Trgovinski lanac "Delez" saopštio je da je počeo da prodaje beli hleb "sava don don" od 450 grama po ceni 36,99 dinara, ali da se u njihovim objektima u propisanim količinama prodaje i hleb "sava" od 500 grama, čija je cena ograničena na 48,5 dinara.

Delez je objasnio da je potrošačima ponudio hleb koja po gramaži i karakteristikama više odgovara prosečnom potrošaču, a to je beli hleb "sava don don".

"Nikako nismo želeli da na bilo koji način obmanjujemo potrošače, što se vidi i iz preračuna cena hleba - za 500 grama beli hleb 'sava don don' koštao bi 41,10 dinara, a polubeli hleb 'dunav' 39,99 dinara. Ovo je značajno manje od cene hleba koji je pod Uredbom", navodi se u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се