Cela godina turistička sezona

Beograd je prošle godine posetilo više od 630 hiljada turista, od kojih su skoro pola miliona strani. Njima je na raspolaganju 61 hotel, a hostela ima na svakom ćošku. Prestonica je poslednjih godina sve popularnija filmska destinacija.

Broj turista u našem glavnom gradu raste od pet do deset odsto godišnje. Turistička sezona u Beogradu traje tokom čitave godine.

Beograd je prošle godine posetilo više od 630 hiljada turista, od kojih su skoro pola miliona strani. Njima je na raspolaganju 61 hotel različite kategorije od kojih je najviše onih sa četiri zvezdice. Tu je i 90 hostela i čak 420 apartmana u privatnom smeštaju.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov kaže da je to dovoljno u ovom trenutku osim u slučajevima kada se u istom trenutku organizuju dve velike manifestacije, pa je tada veća potražnja.

Do pre nekoliko godina Beograd nije imao nijedan hostel. Danas ih je gotovo na svakom ćošku, a smeštaj u njima košta od 10 do 30 evra.

"Najviše gostiju imamo od aprila do oktobra. To su uglavnom turisti sa anglosaksonskog govornog podrušja, ali ima dosta i Poljaka. Mađara, Francuza, Nemaca", kaže Jasmina Jeftić iz hostela "Fer".

Sve popularniji vid smeštaja u Beogradu su privatni apartmani. U onim skromnijim, dan košta oko 20 evra po osobi, a u onim najluksuznijim - 50.

Beograd je poslednjih godina sve popularnija filmska destinacija u kojoj svetski poznati reditelji snimaju neke scene iz svojih filmova. Saznajemo da članovi filmskih ekipa tokom boravka u našoj prestonici najradije odsedaju u apartmanima.

"Oglašavamo se na Internetu na svim svetskim pretraživačima, na svim specijalizovanim sajtovima jer imamo apartmane koji ispunjavaju sve svetske standarde", kaže Maja Kisin
iz agencije "Kristal kod".

Privatne apartmane kategoriše Gradski sekretarijat za privredu. Prema nekoj proceni, na jedan apartman koji je kategorizovan dođu dva koja se izdaju na crno.

Za vlasnike legalnog privatnog smeštaja to je nelojalna konkurencija, a grad i država svake godine gube mnogo novca koji se sliva isključivo u privatne džepove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2013, 13:05)
anonymous [neregistrovani]

nelegalno trziste

Znam da su mnogi poceli da izdaju stanove turistima, naravno neprijavljeno! Tako uzmu mnogo vece pare nego da mesecno izadaju stan nekoj porodici.