Читај ми!

Kipar, podizanje novca na kašičicu

Finansijski stručnjaci na Kipru planiraju da uvedu ograničenje na količinu novca koji će nedeljno moći da se povlači iz banaka. U planu je i da se ograniči i iznošenje novca iz zemlje, tvrdi urednik ekonomske redakcije Bi-Bi-Sija Pol Mejson.

Kiparsko ministarstvo finansija planira da uvede ograničenje na količinu novca koji će nedeljno moći da se povlači iz banaka, javio je Bi-Bi-Si.

Kipar, takođe, planira da se ograniči količina evra koja se može iznositi iz zemlje, kao i unovčavanje čekova, rekao je urednik ekonomske redakcije britanskog javnog servisa Pol Mejson.

Pored toga, oročena sredstva u bankama neće moći da se povlače do isticanja oročenja.

Banke na Kipru zatvorene su od 16. marta kada je zvanična Nikozija razmatrala kako da prikupi sredstva koja su bila uslov da Kipar dobije međunarodni spasilački paket zajmova.

Prvobitno je bilo predviđeno da se sve banke, osim dva najveća kreditora u zemlji, otvore danas, ali je centralna banka, zbog bojazni od povlačenja velikih suma novca s računa odlučila da ostanu zatvorene do četvrtka.

Prema planu Kipra na osnovu kojeg mu je odobrena pomoć, najveći deo od 5,8 milijardi evra koje treba da prikupi da bi dobio paket zajmova doneće posezanje za delom neosiguranih depozita Laiki banke.

Neosigurani depoziti, koji nisu garantovani propisima EU, jesu oni iznad 100.000 evra.

Ti depoziti u Banci Kipra i Laikiju biće zamrznuti i iskorišćeni za pokrivanje dugova Laiki banke i dokapitalizaciju Banke Kipra.

Očekuje se da to donese 4,2 milijarde evra, a ostatak do 5,8 milijardi treba da se obezbedi kroz povećanje poreza i privatizaciju.

Predviđeno je da garantovani depoziti iz Laikija, odnosno do 100.000 evra, budu prebačeni u Banku Kipra, dok će oni iznad te sume biti zamrznuti dok se ne utvrdi da li će i koliki gubitak preuzeti njihovi vlasnici.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи