Читај ми!

Banke na Kipru još ne otvaraju vrata

Iako je najavljeno da će kiparske banke otvoriti svoje poslovnice, centralna banka te zemlje odlučila da ostanu zatvorene do četvrtka. Filijale banaka zatvorene pre nedelju dana zbog navale štediša koje su pohitale da podignu svoj novac u strahu od propasti banaka.

Centralna banka Kipra saopštila je da će sve banke biti zatvorene do četvrtka, promenivši svoju raniju oduku, prema kojoj bi poslovnice otvorile svoja vrata u utorak. Poslovnice su zatvorene već nedelju dana zbog velike navale štedišta koji su želeli da podignu novac u strahu od propasti banaka.

U saopštenju banke ističe se da je takva odluka doneta kako bi se osiguralo "glatko funkcionisanje bankarskog sistema", prenosi Rojters.

Na sastanku ministara finansija EU u Briselu postignut je dogovor sa vladom Kipra o nastavku davanja kredita od 10 milijardi evra za pomoć kiparskim bankama koje su "u crvenom", jer imaju obezvređene grčke obveznice.

Prethodno, Kiparska centralna banka rekla je da će većina banaka otvoriti svoja vrata u utorak, sa izuzetkom Laiki banke, koja bi trebalo da bude restruktuirana, i Banke Kipra, koja će vrata otvoriti u četvrtak.

Procenjuje se da će restrukturiranje tih banaka koštati 4,2 milijarde evra, a potencijalni investitori mogli bi izgubiti do 40 odsto uloga.

Kod tih banaka, limit za povlačenje novca sa bankomata je 100 evra dnevno, i tako do četvrtka. Kod drugih banaka neće biti ograničenja.

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske trojke: Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, prema kojem će jednokratno biti oporezovani bankarski ulozi veći od 100.000 evra. Kipar će zauzvrat nastaviti da dobija međunarodnu pomoć za ozdravljenje banaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво