Читај ми!

Svetske sile zainteresovane za kanal Morava

Resorni ministar Milan Bačević rekao da za projekat izgradnje plovnog kanala Morava nije zainteresovana samo Kina, već i druge svetske sile. U Evropi ne postoji nijedan drugi projekat koji bi po značaju mogao da nadmaši ovaj, rekao Bačević.

Za projekat izgradnje plovnog kanala Morava nije zainteresovana samo Kina, nego i druge svetske sile, jer u Evropi ne postoji nijedan drugi projekat koji bi po značaju mogao da nadmaši ovaj, rekao je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Bačević je danas sa kineskom državnom kompanijom Čajna gezoba grup potpisao ugovor na kojeg će toj firmi biti dostavljena dokumenta o plovnom putu "Kanal Morava", a onda će oni, u roku od dva meseca, odrediti rok do kada će biti završena studija izvodljivosti tog projekta.

Bačević je istakao da za izradu studije izvodljivosti država Srbija neće platiti ništa, i da su sve tvrdnje o tome samo "spekulacije zlonamernih ili oponenata projekta".

"Studija će pokazati smislenost projekta, da li ćemo uopšte pristupiti njegovoj realizaciji ili ne", objasnio je Bačević.

Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora o dostavljanju dokumentacije za studiju izvodljivosti sa kineskom kompanijom nije ni na koji način favorizovanje jedne strane u realizaciji tako velikog projekta.

Niko od zapadnoevropskih država neće biti onemogućen da sa Vladom Srbije razgovara o ovom projektu, niti će im biti zabranjeno da u njemu učestvuju kao strateški partner ili na bilo koji način za koji bi se opredelili, poručio je on.

Bačević je ukazao da se do sada kineska kompanija pokazala kao najinventivnija i uložila je najviše energije da uđe u projekat, a Vlada Srbije nije želela da propusti tu šansu.

Ministar je naglasio da kineska strana u ovom trenutku još ne zna sve elemente projekta, ali da veruje da, sa iskustvom koje ima, može da u kratkom roku izradi studiju, celokupan projekat i učestvuje u izgradnji "Kanala Morava".

Ni Bačević, ni jedan od izvršnih direktora kineske kompanije Juan Džanfu nisu mogli da ni okvirno preciziraju koliko bi koštao projekat izgradnje plovnog puta koji bi, preko Morave, spajao Dunav sa Egejskim morem.

Džanfu je potvrdio je da Čajna gezoba grup neće tražiti od Srbije novac za izradu studije izvodljivosti i da će to uraditi "jer veruje da je projekat dobar, a tako smatraju i kineske finansijske institucije".

"Strpite se malo, vrlo brzo ćemo doći do tih podataka", rekao je Bačević.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво