Читај ми!

Kipar uhvatio slamku spasa

Ministri finansija zemalja evrozone u Briselu su se dogovorili o načinu na koji će ta zemlja izbeći finansijski sunovrat. Bankarski sektor dobiće 10 milijardi evra pomoći, a Laiki banka biće podeljena na takozvane dobre i loše banke, koje će se vremenom ugasiti. Ruski premijer Medvedev dogovor ocenio kao "nastavak otimačine tuđeg kapitala".

Kipar je uspeo da se uhvati za slamku spasa. Ministri finansija zemalja evrozone uspeli su sinoć u Briselu da se dogovore o načinu na koji će ta ostrvska zemlja izbeći finansijski sunovrat, pa čak i moguće napuštanje evra kao valute.

Kiparski bankarski sektor dobiće 10 milijardi evra pomoći od Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ali će za to morati da plati ceh.

Ako bi se jednog dana pravio film o pregovorima Kipra o dobijanju finansijske pomoći, nema sumnje da bi to bio prvoklasan triler. U minut do 12, s obzirom na to da danas ističe rok za nalaženje rešenja za posrnuli bankarski sektor te zemlje, postignut je dogovor.

Laiki banka, druga najveća na Kipru, biće podeljena na takozvane dobre i loše banke. Loše će se vremenom ugasiti, a dobre će biti pripojene Banci Kipra. Hiljade zaposlenih u Laiki banci biće otpušteno.

Ministar finansija Kipra Vasos Šiarli smatra da je postignuto najbolje rešenje pod trenutnim okolnostima.

"Bukvalno smo izbegli bankrot i katastrofalni izlazak iz evrozone. Pred Kiprom je novi početak", rekao je Šiarli.

Svi računi na kiparskim bankama manji od 100 hiljada biće osigurani. Oni, međutim, koji imaju više novca na računu mogu da očekuju uvođenje poreza.

U narednim nedeljama biće poznato koliki će tačno biti taj namet, ali bi po tom osnovu trebalo da budu prikupljene 4,2 milijarde evra.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dejselblum ističe da mu je drago što su uspeli da se dogovore.

"Put do postizanja sporazuma bio je težak, ali iza njega stoje sve članice evrogrupe", poručio je Dejselblum.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard čestitala je kiparskim vlastima "na hrabrosti da se uhvate ukoštac sa svim izazovima". "Postigli smo rešenje koje će trajati", ocenila je Lagardova.

I dok zvaničnici u Briselu i Nikoziji pregovaraju o milijardama evra, običan svet na Kipru brine o neuporedivo manjim iznosima. Banke i dalje dozvoljavaju podizanje tek male količine novca sa bankomata – između 100 i 120 evra na dan.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи