Читај ми!

Sivo tržište "guta" milijarde evra

Srbija godišnje gubi od milijardu i po do tri milijarde evra kroz nelegalno sivo tržište. Osim štete za državne prihode, siva ekonomija smanjuje i legalnu zaposlenost, a kontrola zdrastvene ispravnosti proizvoda koji se prodaju u toj zoni praktično ne postoji.

Zbog sivog tržišta, budžet Srbije godišnje gubi između milijardu i po i tri milijarde evra, procenjuju u Uniji poslodavaca Srbije. Upozoravaju da, osim štete za državne prihode zbog nenaplaćenog PDV-a, poreza na zarade, akciza i neoporezovane dobiti, siva ekonomija smanjuje i legalnu zaposlenost, a kontrola zdravstvene ispravnosti proizvoda koji se prodaju u toj zoni praktično ne postoji.

U nelegalnom prometu najviše je proizvoda koji se i najčešće koriste, poput hrane, obuće i nekih hemijskih proizvoda. Sve češće i duvan završi na ulici. Procenjuje se da je od oktobra prošle do januara ove godine legalna prodaja cigareta opala za devet odsto.

Na svaki procenat koji sklizne iz legalnog u nelegalnu trgovinu država izgubi oko 10 miliona evra na godišnjem nivou. Od svakog kilograma rezanog duvana koji se nelegalno prometuje država izgubi više od 8.000 dinara, kaže Jelena Pavlović iz "Filip Morisa".

Sive ekonomije ima u svim oblastima i svim delovima zemlje. Primera radi, u zapadnoj Srbiji od svakih 100 kilograma voća 60 kilograma proda se na sivom tržištu, dok na jugu zemlje svaka druga majica vlasnika promeni ispod ruke.

Sivo tržište šteti državnim prihodima, smanjuje se legalna zaposlenost, a kontrola zdrastvene ispravnosti takvih proizvoda praktično ne postoji.

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević kaže da ni tržišna niti bilo koja druga inspekcija pojedinačno ne može da reši taj problem, ali da će se jednom sinhronizovanom akcijom pokušati da se nelegalni tokovi dovedu pod kontrolu države, odnosno oporezuju.

Od početka ove godine, Poreska uprava utvrđuje poresku obavezu i onima koji rade a nisu registrovali delatnost.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave kaže da se licima kod kojih se zatekne neprijavljena roba utvrđuje poreska obaveza po stopi od 20 odsto uz privremeno oduzimanje zatečene robe. Ukoliko u roku od 45 dana to lice bude registrovalo svoju delatnost kod nadležnog organa, roba će mu biti vraćena, kaže Agatunović.

U Uniji poslodavaca Srbije rešenje za suzbijanje sive ekonomije vide u zajedničkom radu nadležnih državnih službi i rigoroznoj kaznenoj politici.

Dragoljub Rajić kaže da je to neophodno jer se nalazimo u paradoksalnoj situaciji u kojoj se država zadužuje kako bi pokrila nedostatak novca u budžetu, dok ogromne količine novca, pak, svake godine iscure neformalnim tokovima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво