Ušteda i energije i para

Za godinu i po naplata grejanja po utrošku obavezna za sve toplane. Grejenje po utrošku znači gazdovanje toplotnom energijom. Domaćinstva odlučuju šta će i koliko grejati i sami podešavaju temperaturu. Tako kontrolišu i svoje račune, koliko potroše, toliko plate.

Predlog zakona o energetskoj efikasnosti, koji Skupština treba da usvoji do kraja nedelje, obavezuje sve toplane da do 2015. godine pređu na naplatu grejanja po utrošku. Za taj posao Vlada najavljuje pomoć toplanama. Protekle sedmice počela je i četvrta faza obnove daljinskih sistema, koju Vlada sprovodi uz pomoć Nemačke. Očekuje se ušteda energije i do 30 odsto.

Grejenje po utrošku znači gazdovanje toplotnom energijom. Domaćinstva odlučuju šta će i koliko grejati i sami podešavaju temperaturu. Tako kontrolišu i svoje račune, koliko potroše, toliko plate.

Četvrtina domaćinstava ima centralno grejanje iz toplana i plaća po kvadratnom metru stana, što je većini preskupo. Od 58 daljinskih sistema, samo u Subotici, Bečeju, Šapcu i Bačkoj Palanci obračunavaju grejanje po potrošnji, a još 20 toplana najavljuje da će taj način primenjivati od jeseni. Ostale imaju oko godinu i po da se pripreme.

"Shodno tome, gradska uprava mora doneti odluku da svi potrošači, odnosno korisnici grejanja u Valjevu plaćati po potrošnji. Što se tiče toplane, ona je spremna", kaže Ivo Stojković, direktor Toplane u Valjevu.

Za naplatu po potrošnji neophodno je da se u zgradama ugrade merači i delitelji toplote, a u stanovima ventili na radijatorima. Za prosečan stan od 60 kvadrata ta investicija košta do 250 evra. Predviđeno je da domaćinstva ventile otplaćuju na rate, najmanje tri godine, kroz račune za grejanje. Toplane imaju podršku Vlade.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će obezbediti toplanama, odnosno lokalnim samoupravama da nabave kalorimetre za svaku zgradu, kako bi praktično građani što manje bili opterećeni prelaskom merenja po utrošku.

Od 2000. godine, nemačka vlada kroz donacije i povoljne kredite svoje Razvojne banke pomaže srpske toplane. Do sada su investirali 800 miliona evra.

"U protekle tri faze projekta obnove srpskih toplana, koji pomaže Nemačka, u osam toplana podignuta je energetska efikasnost za 10 odsto", kaže Hajnc Georg Vilhelm, ambasador Nemačke u Srbiji. 

U evropskim zemljama, grejanje se uglavnom obračunava po potrošnji. Koristi su višestruke –ušteda goriva i toplotne energije manja je u proseku za petinu.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2013, 23:45)
žrtva [neregistrovani]

rano je za merenje

sistemi koji se koriste za merenje potrošnje u drugim zemljama nisu primenljivi i kod nas.
jer je samo pružanje usluge merenja potrošnje ozbiljan posao a mi nemamo kvalifikovane firme niti organizacije da to sprovode. imamo kvalifikovane prodavce opreme ali ne i samog sistema.

(ponedeljak, 11. mar 2013, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

То у Зајечару неће заживети

Јер, насеље "Плажа" има мераче, али директор нове топлане то не признаје и наплаћује грејање по неком, усуђујем се рећи, крајње суманутом и нетранспарентном моделу.

(ponedeljak, 11. mar 2013, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

Истина

Није то тако просто. Оно што може да се мери је само укупна потрошња целе зграде. Да би се правилно распоредио утрошак по становима неопходно је да баш сви станови имају уређаје на сваком радијатору, који, иначе, не мере, него само дају неке вредности (које нико не очитава) чији збир улази у неки однос са укупном потрошњом, па се после расподељује. То може само теоријски да функционише.

(ponedeljak, 11. mar 2013, 11:14)
anonymous [neregistrovani]

Velika zabluda...

Ideja o naplati dobra i prihvatljiva, realizacija u praksi katastrofa. Licno iskustvo iz Dragana Rakica 14 u Zemunu katastrofa - stan od 46kvm za prosecnih 19 stepeni 72,000 godisnje. Formula kojom nekakva Brunata sa kojom nemamo cak ni ugovor, deli vlasnicima ukupno ocitano potrosnju Kwh iz zajednicke podstanice na osnovu ocitanih impulsa na deliteljima je tajna. Reklamacije niko ne prima niti se nalazi odgovornim , a jos manje zele da ih rese. Setaju nas na relaciji infostan toplana Brunata investitor pa opet u krug. Dugovi se karikaju pa cak pisu i kamate na kasnjenje. Skupstine zgrada i vlasnici ni u jednom koraku ne ucestvuju u kontroli formiranja troskova. Atesti za delitelje i ventile ne postoje i mnogo toga jos sto nesto sto je uobicajeno pretvara u nocnu moru. Skupljamo dokaze za krivicne prijave valjda ce neko na njih reagovati

(ponedeljak, 11. mar 2013, 10:44)
anonymous [neregistrovani]

Tako je

Potpuno si u pravu. To je način da toplane uvećaju svoje prihode na račun korisnika. Većina onih koji i sada teško plaćaju račune će pozatvarati radijatore i na taj način pokušati da uštede. Na kraju grejne sezone će uvideti da su time samo sebi u značajnoj meri uskratili grejanje , ali ne i i iznose na računima. Ako imate 4 radijatora u stanu, i od ta 4 ako tri zatvorite račun vam neće biti manji 75% kako se vi nadate da će biti nego će bitia manji (procena) 25% a u vašem stanu će biti hladno, kao i svim komšijama čiji se zidovi naslanjaju na zidove vaših stanova, jer prosto sistem centralnog grejanja u zgradama egzistira na međusobnoj razmeni energije toplote putem zidova, podova, plafona, tako da ćete u situaciji kada vaše komšije zavrnu radijatore vi i pored otvorenih ventila osećati hladnoću u svom stanu iako će vam račun biti maksimalan prema utrošku energije. Mislim da svi kućni saveti treba da se organizuju i bore protiv ovakvog načina merenja utroška toplotne energije jer je to pokušaj da toplane uvećaju svoje prihode na račun onih koji koriste njihove usluge. Veliki broj stanova u NS su prazni i njihovi vlasnici ce jedva dočekati ovu povoljnost da zatvore ventile u svojim stanovima, dok će njihove komšije u stanovima pored i okolnim stanovima osećati jezu i hladne zidove od komšijske "uštede". Eto toliko.

(ponedeljak, 11. mar 2013, 09:42)
kiza [neregistrovani]

skuplje

Energija ce se ustedeti. Logicno je da ce grejanje poskupeti. Skupicemo se oko jednog radijatora a placacemo daleko vise nego sada. Tako bar pricaju braca slovenci.

(ponedeljak, 11. mar 2013, 08:13)
Mira Karanovic Kovacevanonymous [neregistrovani]

Usteda energije

Vec 5 godina zivim u zgradi koja je nova i ima sve uslove za ocitavanje utroska energije za vreme grejne sezone. Medjutim, toplana u Zrenjaninu NEMA NAMERU da nas obracunava po utrosku za svaki stan posebno. Od januara 2013. salju nam, pored racuna i neki obracun koji ne znamo ni cemu sluzi, nismo dobili nikakvo objasnjenje uz obracun, a racuni za grejanje su isti svakog meseca. Napominjem, da obracun nije za svaki stan posebno, vec za sve stanare UKUPNO. Nece se toplane odreci, tako lako, obracuna po starom.

(nedelja, 10. mar 2013, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

to nije lose

to nije lose da se podeli da svako koliko potrosi. Evo ja zivim u Kikindi ovde je ovo sada nemoguce.Zbog toga cu na prolece da prodam stan jer nemam odakle vise da placam ovo jer meni kad treba grejanje onoga nema, a kada nisam u stanu ono ko u sauni, a nema potrebe. Radim nekada po ceo dan kad dodjem kuci uvece nema grejanja a tada bih ja voleo malo vecu temperaturu jer necu spavati pre ponoci, a ovi iskluce jos u 22.00.

(nedelja, 10. mar 2013, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

Уштеда енергије

Господо из Владе, новац који сте планирали да уштедите овим законом морате инвестирати кроз кредите становништву за замену дрвенарије и термоизолацију јер су ту највећи губици топлотне енергије.Наравно,кредити морају бити врло повољни,скоро без зараде и не смеју ићи преко страних банака и кумовских веза.Ту вам је господо највећа уштеда и то би морало бити и пре ових најављених улагања у дањинско читање потрошње.

(nedelja, 10. mar 2013, 22:14)
anonymous [neregistrovani]

Koliko kosta jedan kalorimetar i ugradnja istog

Pa ako jedan kalormeta i ugradnja kostaju 80 evra (50 plus 30 )a ja sam negde pre neku godinu citao cak 130 (80 plus 50 ugradnja) onda je za prosecan stan od 50 kvadrata ugradnja mnogo veca od 250 evra , jer u stanu od 50 kvadrata ima 4 ili 5 radijatora. Ja imam 4 radijatora u stanu znaci 320 evra 4 puta 80 ili mozda cak 520 evra ako kosta po jednom radijarou 130 evra