Saradnja sa Rusijom u poljoprivredi

Potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Rusije. Ruski investitori zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu Srbije, kao i za plasiranje srpskih prozivoda na ruskom tržištu, naročito smrznutog voća i povrća i konditorske industrije, rekao ministar Goran Knežević.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je da je u Moskvi sa ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fedorovim potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede.

Knežević je agenciji Beta rekao da Memorandum predviđa saradnju u oblasti nauke i tehnologije, odnosno prenos znanja i iskustva, a da su razgovarali i o nastavku započete saradnje u agrondustrijskom kompleksu.

On je naveo da su ruski investitori zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu Srbije, kao i za plasiranje srpskih prozivoda na ruskom tržištu, naročito smrznutog voća i povrća i konditorske industrije.

"Zainteresovani su za prerađivačku industriju i agroindustrijski kompleks, gde bi mogli da prerađuju sirovine koje se proizvode u Srbiji i da ih uvoze na rusko tržište, naročito smrznuto voće i povrće i konditorske proizvode", rekao je Knežević.

Knežević je ocenio da je trgovinska saradnja dve zemlje povećana prethodnih godina, ali da ima mogućnosti za veću razmenu.

"Obim razmene poljoprivrednih proizvoda je oko 220 miliona evra. Srbija beleži suficit, jer izvozi 150 miliona evra, ali to nije dovoljno, jer je rusko tržitse ogromno i možemo da plasiramo mnogo više naših proizvoda", rekao je Knežević.

Kako je dodao, da bi srpski prozivodi bili plasirani na rusko tržište potreban je kvalitet, ali i kontinuitet u snabdevanju tog tržišta.

"Moramo se dogovarati sa našim poljoprivrednim prozivodjačima da se udružuju i pojavljuju sa većim količinama robe u Rusiji", rekao je ministar.

Knežević je rekao da su osnovane i radne grupe u oblasti poljoprivrede koje će u narednom peridu raditi na tome da saradnja Rusije i Srbije u obalsti poljoprivrede bude što intenzivnija.

"Radne grupe će da razmotre sva pitanja i da krajem marta sa određenim zaključima izadju pred ministarstva poljoprivrede Srbije i Rusije", dodao je Knežević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи