Strana ulaganja, vojvođanski standard

Od svih stranih ulaganja u Srbiji, više od 45 odsto su u Vojvodini, kaže za RTS pokrajinski sekretar Branislav Bugarski. Navodi da je, u skladu sa odlukama pokrajinske Vlade stvoren "vojvođanski standard". Bugarski demantuje tvrdnje da se Vojvodina protivi ulaganjima UAE u Srbiji.

Kroz strana ulaganja na teritoriji Vojvodine danas je osigurano 66 hiljada radnih mesta, a investicije prelaze 6,5 milijardi evra, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Od svih stranih ulaganja u zemlji, Vojvodina ima više od 45 odsto, kaže Bugarski i navodi da postoje infrastrukturni i administrativni preduslovi za ulaganja.

"Kada je reč o infrastrukturi, Vojvodina je izuzetno konkurentna, sa dobrom putnom infrastrukturom, koja je devastirana u periodu Miloševića i nije održavana na način koja ona to zahteva. Ali, administracija mora da razume koliko je važno da se proaktivno ponaša i da bude servis i domaćim i stranim investitorima, ali i samim građanima", objašnjava Bugarski.

Podseća da je Vojvodina osamdesetih godina, u SFRJ, bila u privrednom razvoju na nivou Slovenije, pa čak i ispred u nekim segmentima.

Vojvodina se uključila u novi ciklus privlačenja stranih ulaganja, pa je, u skladu sa odlukama pokrajinske Vlade napravljen "vojvođanski standard".

Njega će svaka lokalna samouprava u Vojvodini morati da ispuni do 1. januara 2015. godine, a to znači da će svaka morati da ima strategiju razvoja 2014–2020, ističe Bugarski.

"Svaka lokalna samouprava ima kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, instrument koji će da primeni to što je isplanirano u dokumentu", kaže Bugarski.

Pokrajinski sekretar navodi da je cilj da se opštine okrenu građanima i postanu njihov servis i najavljuje uspostavljanje sistema "48 sati".

"To znači da svaki građanin putem mejla, faksa, telefonom ili direktno zaposlenima u javnom sektoru može da prijavi svoj problem, a da onda u roku od 48 sati dobije povratnu informaciju šta je uzrok problema i kada se očekuje rešenje problema", objašnjava Bugarski.

Pokrajinski sekretar naglašava da su najveće prdnosti Vojvodine u prehrambenoj industriji, odnosno poljoprivredi, a zatim i u mašinskoj industriji, metalskom kompleksu i pratećoj automobliskoj industriji.

Ističe i IT industriju, za koju kaže da će u Novom Sadu napraviti Dunavsku dolinu, po uzoru na Silicijumsku dolinu.

"Samo sa Fakulteta tehničkih nauka je više od 70 kompanija nastalo, a imamo i veliki broj stranih investitora, pre svega iz Holandije i SAD", precizira Bugarski.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 15. feb 2013, 16:15)
anonymous [neregistrovani]

Nikola

I onda jadni Canak pita "gde su nase pare" ?? Smesan je ...

(petak, 15. feb 2013, 15:11)
djolezloba [neregistrovani]

realnost...

Realnost je da nije ostatak Srbije kriv što Vojvodina ne napreduje koliko bi mogla, i drugi krajevi i oblasti su takođe doro zapušteni.

Kolika je plata u ovim silnim stranim kompanijama (ako izuzmemo IT) i kakvi su uslovi rada? Mizerija! Na nivou običnih ljudi su svi komentari isti-tuga i jad!

A Novi Sad je trenutno za Vojvodinu isto što i Beograd za Srbiju - mesto u koje se sve sliva i koji svojim rastom ugrožava rast ostalih opština.

(petak, 15. feb 2013, 13:54)
anonymous [neregistrovani]

Endre

Pozdrav Bečejcu iz Bečeja.Pogrešnu osobu si pitao za Bečej. Pitaj gradonačelnika i ostale novajlije .

(petak, 15. feb 2013, 13:45)
Небојша - Нови Сад [neregistrovani]

Логика?

Војводина која сваке године мора да се бори за својих 7% законски загарантованих буџетских средстава, редовно пуни буџет Србије са минимално 40%. Како и на шта наша Влада успева да потроши преосталих 93% тако да произведе са тим средствима само 60% прилива? Зашто Војводина мора да се бори за својих 7% уместо да чак добија и више као стимуланс пошто је најпродуктивнија регија Србије?

(petak, 15. feb 2013, 13:40)
anonymous [neregistrovani]

Vrsac

Kad ce nesto biti ulagano u vrsacku opstinu, gde je malte ne beda i jad.

(petak, 15. feb 2013, 13:31)
Ђорђе [neregistrovani]

банкрот

Заборавио си да напоменеш и да нас греје и електричном струјом снадбева.

(petak, 15. feb 2013, 13:15)
anonymous [neregistrovani]

vojvodina

nisam autonomas, ali da nema vojvodine srbija bi vec davno bankrotirala. i sto je za obicnog coveka najvaznije, hrani celu srbiju i jos ima hrane i za izvoz.

(petak, 15. feb 2013, 11:20)
Dalibor [neregistrovani]

Bacanje magle u oči

Gospodine Bugarski mi u Bečeju nešto ne vidimo ta silna ulaganja u Vojvodinu, ovde je na sceni Čemer, Tuga i Jad!