Читај ми!

Strana ulaganja, vojvođanski standard

Od svih stranih ulaganja u Srbiji, više od 45 odsto su u Vojvodini, kaže za RTS pokrajinski sekretar Branislav Bugarski. Navodi da je, u skladu sa odlukama pokrajinske Vlade stvoren "vojvođanski standard". Bugarski demantuje tvrdnje da se Vojvodina protivi ulaganjima UAE u Srbiji.

Kroz strana ulaganja na teritoriji Vojvodine danas je osigurano 66 hiljada radnih mesta, a investicije prelaze 6,5 milijardi evra, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Od svih stranih ulaganja u zemlji, Vojvodina ima više od 45 odsto, kaže Bugarski i navodi da postoje infrastrukturni i administrativni preduslovi za ulaganja.

"Kada je reč o infrastrukturi, Vojvodina je izuzetno konkurentna, sa dobrom putnom infrastrukturom, koja je devastirana u periodu Miloševića i nije održavana na način koja ona to zahteva. Ali, administracija mora da razume koliko je važno da se proaktivno ponaša i da bude servis i domaćim i stranim investitorima, ali i samim građanima", objašnjava Bugarski.

Podseća da je Vojvodina osamdesetih godina, u SFRJ, bila u privrednom razvoju na nivou Slovenije, pa čak i ispred u nekim segmentima.

Vojvodina se uključila u novi ciklus privlačenja stranih ulaganja, pa je, u skladu sa odlukama pokrajinske Vlade napravljen "vojvođanski standard".

Njega će svaka lokalna samouprava u Vojvodini morati da ispuni do 1. januara 2015. godine, a to znači da će svaka morati da ima strategiju razvoja 2014–2020, ističe Bugarski.

"Svaka lokalna samouprava ima kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, instrument koji će da primeni to što je isplanirano u dokumentu", kaže Bugarski.

Pokrajinski sekretar navodi da je cilj da se opštine okrenu građanima i postanu njihov servis i najavljuje uspostavljanje sistema "48 sati".

"To znači da svaki građanin putem mejla, faksa, telefonom ili direktno zaposlenima u javnom sektoru može da prijavi svoj problem, a da onda u roku od 48 sati dobije povratnu informaciju šta je uzrok problema i kada se očekuje rešenje problema", objašnjava Bugarski.

Pokrajinski sekretar naglašava da su najveće prdnosti Vojvodine u prehrambenoj industriji, odnosno poljoprivredi, a zatim i u mašinskoj industriji, metalskom kompleksu i pratećoj automobliskoj industriji.

Ističe i IT industriju, za koju kaže da će u Novom Sadu napraviti Dunavsku dolinu, po uzoru na Silicijumsku dolinu.

"Samo sa Fakulteta tehničkih nauka je više od 70 kompanija nastalo, a imamo i veliki broj stranih investitora, pre svega iz Holandije i SAD", precizira Bugarski.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво