Читај ми!

Bajatović: Obezbeđen novac za "Južni tok"

Novac za izgradnju gasovoda "Južni tok" i eksproprijaciju zemljišta je obezbeđen, kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Krak gasovoda ići će i uz deo auto-puta od Niša ka Kosovu, kako bi se i Kosovo i Makedonija snabdevali gasom, istakao Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajtović rekao je da je obezbeđen novac za izgradnju gasovoda "Južni tok" i eksproprijaciju zemljišta.

Bajatović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je novina da će krak gasovoda ići i uz deo auto-puta od Niša ka Kosovu, kako bi se i Kosovo i Makedonija snabdevali gasom.

Dužina magistralnog gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju je 450 kilometara, a ranije su predviđeni krakovi za Republiku Srpsku i Hrvatsku. Procenjena vrednost te investicije je 1,7 milijardi evra.

Bajatović je rekao da je Predlog zakona kojim se ubrzava eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju, neka vrsta leks specijalisa, ali da garantuje da će sve biti sprovedno u skladu sa zakonom i da će građani biti adekvatno obeštećeni.

"Novac za ekspropijaciju je obezbeđen. Od 10.000 parcela, 4.000 već su obišli radnici 'Srbijagasa'. Preko 4.000 vlasnika već je pristalo da u okviru ekspropijacije po fer utvrđenoj vrednosti, dobije nadonkandu za prolazak gasovoda", naveo je Bajatović. 

Bajatović je napomenuo da cena zemljišta zavisi od niza faktora, a odrediće je Poreska uprava.

"Nije isto ako imate nekretninu u Beogradu ili negde drugde, ili da li je reč o građevinskom ili poljoprivrednom zemljištu. Ako je voćnjak, nije to samo parče zemlje", ocenio je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je istakao da je obezbeđen novac i za izgradnju gasovoda i da su banke iz Rusije zainteresovane za finasiranje, ali je dodao da se razmatraju i ponude drugih banaka.

Prema njegovim rečima, "Juži tok" još nije formalno dobio građevinske dozvole, ali Srbija uveliko prirema logistiku za početak projekta.

Trka za izgradnju gasnih elektrana

Bajatović je istakao da će biti "velike trke u regionu" za izgradnju gasnih elektrana za koje su konkurisale Hrvatska, Bosna i Hercegovina, a posebno i Republika Srpska.

"Želimo da konkurišemo sa četiri gasne centrale. To su projekti vrednosti ne manje od 1,5 milijardi evra, što uz dve milijarde, koliko će koštati 'Južni tok', predstavlja 3,5 milijardi evra mogućih investicija. Ako se opredelimo da gradimo još tri skladišta gasa na teritoriji Srbije, koliko bismo objektivno mogli, to bi bilo još 500 miliona evra investicija", istakao je Bajatović.

Bajatović je najavio da će 28. februara u Srbiju doći šef "Gasproma" Aleksej Miler sa kojim će, kako je rekao, razgovarati o gasovodu i o ceni ruskog gasa.

"Dugoročni ugovor smo usaglasili. Cena za prvi kvartal će biti 404 dolara za 1.000 kubnih metara. Provizija 'Jugorosgasa' je smanjena, biće oko tri odsto umesto četiri i po odsto kao do sada. Prosečna godišnja cena će biti 370 dolara za 1.000 kubnih metara gasa", rekao je Bajatović.

Kako je dodao, na tom sastanku će se precizirati kupovina 25 odsto akcija 'Jugrosgasa' koje su do sada bile u vlasništvu "Gasproma".

Bajatović je rekao da očekuje da će se postići i dogovor o raspisivanju dugoročnih tendera za kompresore i cevi, čime će upravljati konzorcijum u kojem bi preduzeća iz Srbije bila "ravnopravni partneri, a ne podizvođači".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи