Читај ми!

Organsko mleko i na našem tržištu

Na domaćem tržištu pojavilo se mleko iz organske proizvodnje. Stočna hrana proizvedena je bez upotrebe mineralnih đubriva, pesticida i herbicida, a mleko je zbog svog kvaliteta za devet dinara po litru skuplje od onog iz standardne proizvodnje.

Posle četiri godine priprema, na domaćem tržištu pojavilo se mleko iz organske proizvodnje. Sa farme u Čurugu svakodnevno će stizati u beogradski Imlek. Farma garantuje da je stočna hrana proizvedena bez upotrebe mineralnih đubriva, pesticida i herbicida, a mleko je zbog svog kvaliteta skuplje od onog iz standardne proizvodnje.

Na farmi u Čurugu krave se hrane senom od lucerke i hranivima bez hemijskih sredstava. Ratarsku proizvodnju kontrolišu stručnjaci sertifikacione kuće koja ima odgovarajuću licencu.

Od grla koja se leče antibioticima mleko se uništava i ne može da se pomeša sa onim, proizvedenim na organski način.

"Imamo sve papire da u svakom trenutku možemo da ponudimo kontrolorima sertifikacionih kuća kako proizvodimo organsko mleko", kaže Aleksandar Vojkić sa Velvet farme u Čurugu.

Svakodnevno sa farme u Čurugu u Imlek stiže skoro 17.000 litara mleka prvoklasnog kvaliteta, koje je zato i skuplje za devet dinara po litru od mleka iz obične proizvodnje.

"Pripremali smo se godinu i po dana za ovu proizvodnju. U zavisnosti kako tržište reaguje na mleko i prerađevine iz organske proizvodnje, tako ćemo i mi povećavati proizvodnju za domaće tržište. Deo proizvodnje namenili smo inostranom tržištu", kaže Slobodan Petrović iz Imleka.

Mleko i prerađevine iz organske proizvodnje upakovani su u prepoznatljivu ambalažu na kojoj je istaknuto da su to organski proizvodi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjaić kaže da će se podsticati i dalja proizvodnja organske hrane.

"Premije za mleko iz organske proizvodnje biće veće nego iz obične proizvodnje, što je dokaz da je to mleko zdravije po svim parametrima", kaže Krnjaić.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine izdvojiće 200 miliona dinara za dalji razvoj organske proizvodnje, jer je to šansa da i domaćem tržištu i inostranim kupcima ponudimo veće količine hrane proizvedene bez upotrebe hemije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво