Organsko mleko i na našem tržištu

Na domaćem tržištu pojavilo se mleko iz organske proizvodnje. Stočna hrana proizvedena je bez upotrebe mineralnih đubriva, pesticida i herbicida, a mleko je zbog svog kvaliteta za devet dinara po litru skuplje od onog iz standardne proizvodnje.

Posle četiri godine priprema, na domaćem tržištu pojavilo se mleko iz organske proizvodnje. Sa farme u Čurugu svakodnevno će stizati u beogradski Imlek. Farma garantuje da je stočna hrana proizvedena bez upotrebe mineralnih đubriva, pesticida i herbicida, a mleko je zbog svog kvaliteta skuplje od onog iz standardne proizvodnje.

Na farmi u Čurugu krave se hrane senom od lucerke i hranivima bez hemijskih sredstava. Ratarsku proizvodnju kontrolišu stručnjaci sertifikacione kuće koja ima odgovarajuću licencu.

Od grla koja se leče antibioticima mleko se uništava i ne može da se pomeša sa onim, proizvedenim na organski način.

"Imamo sve papire da u svakom trenutku možemo da ponudimo kontrolorima sertifikacionih kuća kako proizvodimo organsko mleko", kaže Aleksandar Vojkić sa Velvet farme u Čurugu.

Svakodnevno sa farme u Čurugu u Imlek stiže skoro 17.000 litara mleka prvoklasnog kvaliteta, koje je zato i skuplje za devet dinara po litru od mleka iz obične proizvodnje.

"Pripremali smo se godinu i po dana za ovu proizvodnju. U zavisnosti kako tržište reaguje na mleko i prerađevine iz organske proizvodnje, tako ćemo i mi povećavati proizvodnju za domaće tržište. Deo proizvodnje namenili smo inostranom tržištu", kaže Slobodan Petrović iz Imleka.

Mleko i prerađevine iz organske proizvodnje upakovani su u prepoznatljivu ambalažu na kojoj je istaknuto da su to organski proizvodi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjaić kaže da će se podsticati i dalja proizvodnja organske hrane.

"Premije za mleko iz organske proizvodnje biće veće nego iz obične proizvodnje, što je dokaz da je to mleko zdravije po svim parametrima", kaže Krnjaić.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine izdvojiće 200 miliona dinara za dalji razvoj organske proizvodnje, jer je to šansa da i domaćem tržištu i inostranim kupcima ponudimo veće količine hrane proizvedene bez upotrebe hemije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2013, 14:39)
perica [neregistrovani]

Organsko...

Organski mlecni proizvodi su u celom svetu skuplji za 60-100% od konvencionalnih, zbog manjih prinosa kako mleka tako i biljaka koje se koriste u ishrani, vecih troskova u celom proizvodnom ciklusu, ali je imlek nekako nasao nacin da prozvodi budu samo 10-30% skuplji... Vrlo diskutabilno...

(nedelja, 10. feb 2013, 17:51)
Zivojin [neregistrovani]

organsko mleko

Da istina je ovo je pravo organsko mleko , ja zivim blizu te farme i upoznat sam od pocetka .

(četvrtak, 07. feb 2013, 23:20)
anonymous [neregistrovani]

istina ili laz

Nadam se da je ovo istina... bilo bi lepo da se i na nasem trzistu pojavi nesto organsko ali ovo je Srbija pa je pitanje koliko je sve to istina!

(sreda, 06. feb 2013, 13:47)
][ [neregistrovani]

][

Производи и храна БЕЗ ВЕШТАЧКИХ ТВАРИ су најздравији и најисплативији начин да се поправи Наша пољопривреда и сточарство. __________________ Најважнија карика у тој производњи су испитна тела тј. предузећа која ће испитивати да ли се поштују закони о природном узгајању,или узгајању БЕЗ ВЕШТАЧКИХ ТВАРИ,биљака и животиња. Средства јавног извештавања би,такође, требала да бесомучно извргну руглу,све оне који буду лагали односно пљачкали људе. ___________________

(sreda, 06. feb 2013, 13:25)
Milan [neregistrovani]

Odličan ideja

Ovo je odlična ideja i samo je potrebna najstroža moguća kontrola jer se do sada često to zloupotrebljavalo radi samo većih cena.

(sreda, 06. feb 2013, 09:04)
Spartacus [neregistrovani]

Organsko ?

Pa svako mlijeko je organsko, pardon, osim krecnog mlijeka kojim se moluju zidovi.
Jezicari, agronomi, biolozi, hemicari... bi se, mogli potruditi da nadju prikladniji naziv za ovakvu proizvednju hrane.