Читај ми!

Obnova pruge Niš-Dimitrovgrad na proleće

Češke kompanije spremne su da na proleće ove godine započnu modernizaciju i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad na Koridoru 10, koja se finansira iz češkog kredita od 120 miliona evra.

Srpske železnice i češki partneri spremni su da već na proleće počnu radovi na modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10, rečeno je na sastanku generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića sa delegacijom češke kompanije Automatizacija železničkog transporta (AŽD).

Taj posao biće finansiran sa 120 miliona evra kredita Češke eksportne banke, na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, prioritetan je zadatak Železnica Srbije i interes države, s obzirom da je reč o jedinoj neelektrificiranoj deonici na tom značajnom međunarodnom pravcu, saopštile su Železnice Srbije.

Izgradnja ove pruge predstavljaće i značaj posao za srpsku privredu, a češke kompanije spremne su da već na proleće, nakon potpisivanja svih ugovora, započnu radove na tom delu Koridora 10.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, jedan je od najznačajnijih investicionih projekata srpskih železnica.

Srpske železnice i AŽD izrazile su zainteresovanost da se sva do sada otvorena pitanja u pregovorima između srpske i češke strane u obostranom interesu što pre usaglase, kako bi modernizacija niške pruge mogla da otpočne.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima uključivanja češke kompanije AŽD u druge projekte modernizacije srpskih železnica, za šta su češki partneri pokazali veliku zainteresovanost.

Generalni direktor Železnica Srbije istakao je da će svi imati iste uslove i mogućnosti da učestvuju u ovim projektima i da će srpske železnice nastojati da se radi što efikasnije i da će posao dobijati najbolji i najpovoljniji.

"U projektima modernizacije srpskih železnica svi će imati mogućnosti da ravnopravno učestvuju, a čitav postupak i procedura biće potpuno transparentni", poručio je Simonović.

Predstavnici kompanije AŽD su podsetili da je ta češka kompanija u Srbiji prisutna već devet godina i da je do sada u našoj zemlji uradila oko 150 skretničkih uređaja i 13 putnih prelaza, od kojih su 10 bili donacija češke vlade, posredstvom Češke razvojne agencije.

Delegaciju češke kompanije je predvodio regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu Rene Šigut, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво