Obnova pruge Niš-Dimitrovgrad na proleće

Češke kompanije spremne su da na proleće ove godine započnu modernizaciju i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad na Koridoru 10, koja se finansira iz češkog kredita od 120 miliona evra.

Srpske železnice i češki partneri spremni su da već na proleće počnu radovi na modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10, rečeno je na sastanku generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića sa delegacijom češke kompanije Automatizacija železničkog transporta (AŽD).

Taj posao biće finansiran sa 120 miliona evra kredita Češke eksportne banke, na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, prioritetan je zadatak Železnica Srbije i interes države, s obzirom da je reč o jedinoj neelektrificiranoj deonici na tom značajnom međunarodnom pravcu, saopštile su Železnice Srbije.

Izgradnja ove pruge predstavljaće i značaj posao za srpsku privredu, a češke kompanije spremne su da već na proleće, nakon potpisivanja svih ugovora, započnu radove na tom delu Koridora 10.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, jedan je od najznačajnijih investicionih projekata srpskih železnica.

Srpske železnice i AŽD izrazile su zainteresovanost da se sva do sada otvorena pitanja u pregovorima između srpske i češke strane u obostranom interesu što pre usaglase, kako bi modernizacija niške pruge mogla da otpočne.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima uključivanja češke kompanije AŽD u druge projekte modernizacije srpskih železnica, za šta su češki partneri pokazali veliku zainteresovanost.

Generalni direktor Železnica Srbije istakao je da će svi imati iste uslove i mogućnosti da učestvuju u ovim projektima i da će srpske železnice nastojati da se radi što efikasnije i da će posao dobijati najbolji i najpovoljniji.

"U projektima modernizacije srpskih železnica svi će imati mogućnosti da ravnopravno učestvuju, a čitav postupak i procedura biće potpuno transparentni", poručio je Simonović.

Predstavnici kompanije AŽD su podsetili da je ta češka kompanija u Srbiji prisutna već devet godina i da je do sada u našoj zemlji uradila oko 150 skretničkih uređaja i 13 putnih prelaza, od kojih su 10 bili donacija češke vlade, posredstvom Češke razvojne agencije.

Delegaciju češke kompanije je predvodio regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu Rene Šigut, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jan 2013, 13:36) - Dragan [neregistrovani]

Obnova pruge Nis-Dimitrovgrad

Ako ova modernizacija pruge ne ukljucuje i izmestanje pruge iz centra Nisa i izgradnju zaobilaznice onda je to jos jedno bacanje para.Ako za Beograd mogu godinama da se izdvajaju milioni evra na izgradnji Prokopa i drugih zaobilaznica,moze valjda da se visedecenijski problem prolaska medjunarodnog koridora izmesti iz gradskog jezgra Nisa.