Читај ми!

Kanal do Soluna, više od plovnog puta?

Kanal Dunav–Morava–Vardar je krupan korak i razvojna investicija za zemlju, rekao ministar Milan Bačević u Pekingu. U Vladi procenjuju da bi se tom investicijom rešio i problem suša i poplava na području korita Morave.

Ministar Milan Bačević rekao je u Pekingu da je plovni put od Beograda do Soluna, odnosno Dunav–Morava–Vardar krupan korak i razvojna investicija za zemlju. Bačević je u Pekingu potpisao sa kineskom "Gezoba korporacijom" protokol za izradu studije opravdanosti za deonicu kroz našu zemlju. A dok Vlada ističe višestruku korist, javnost dosta osporava projekat.

Morava za sada mirno teče, a planirano je da postane glavni transportni sistem, spona severa i istoka. Ministar Milan Bačević pojašnjava da Protokol potpisan sa Kinezima, za projekat "Kanal Morava" stvara uslove za pripremu tog, kako kaže, strateškog megaprojekta, izrade dokumenata, projekata, prostornih planova, studije izvodljivosti.

"U ovom protokolu je jasno naznačeno ko bi šta radio. Ali ono što je vrlo važno, ne postoje nikakve finansijske obligacije između potpisnica protokola, već samo načini kako je moguće napraviti kvalitetnu i dobru saradnju da se što pre dođe do papira koji su potrebni za jedan ovakav poduhvat mega razmera", kaže ministar Bačević.

Ideja je da Srbija dobije plovni kanal koji bi Dunav, preko Morave i Vardara, povezao sa solunskom lukom. O tom poslu, kako je najavljeno, razgovaraće se sa Makedonijom i Grčkom.

U makedonskoj vladi kažu za RTS da su posebno zainteresovani za infrastrukturne regionalne projekte, ali da od Srbije još nisu dobili konkretan zahtev za razmatranje te inicijative.

"Ukoliko nam bude dostavljena razrađena inicijativa, mi ćemo je ozbiljno razmotriti i napravićemo analize i šire konsultacije sa ekspertima, biznis zajednicama i komorama u vezi sa okolnostima, mogućnostima i svrsishodnošću njene realizacije", kaže portparol vlade Makedonije Aleksandar Đorđijev.

Srbija bi, kako se najavljuje, do leta trebalo da dobije i Prostorni plan za taj plovni put. To je uslov da se krene u realizaciju posla, koja podrazumeva gradnju više kanala, brana, hidrocentrala, tunela i prevodnica. U Vladi procenjuju da bi se tom investicijom rešio i problem suša i poplava na području korita Morave.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара