Читај ми!

Nova proizvodna linija "Hemofarma" u Vršcu

Još 112 radnika biće zaposleno u novoj proizvodnoj liniji koja je otvorena u fabrici "Hemofarma" u Vršcu. Vitalni interes države privlačenje direktnih stranih investicija, rekao na otvaranju pogona Ivica Dačić.

U okviru industrijskog kompleksa "Hemofarma" u Vršcu je otvorena nova proizvodna linija kompanije "Fresenijus medikal ker" za proizvodnju komponenti paketa za dijalizu.

Zahvaljujući ovoj investiciji vrednoj 602.000 evra, posao u Vršcu će dobiti 112 radnika, a, budući da je 95 odsto proizvodnje arterijsko venskih sistema namenjeno izvozu, očekivana vrednost medicinske opreme koja će iz Vršca svake godine biti plasirana na inostrana tržišta je 43 miliona evra.

Otvaranju treće proizvodne linije "Fresenijusa" u Vršcu prisustvovali su premijer Ivica Dačić, ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović, predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ambasdor Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je vitalni interes Srbije privlačenje direktnih stranih investicija i pozdravio ulaganje nemačke kompanije u novu proizvodnu liniju u Vršcu, na kojoj će posao dobiti 112 radnika.

Na otvaranju nove proizvodne linije, Dačić je rekao da je Nemačka, pored Rusije i Italije, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije koja je izuzetno zainteresovana za dalji razvoj ekonomskih i političkih odnosa s Nemačkom.

"Veoma je važno uspostaviti saradnju i partnerstvo sa zemljom koja ima jaku ulogu u Evropi i svetu. Ovakvi projekti su most uspostavljanja zajedničkog jezika između naše dve države i naših naroda, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, država će učiniti sve da u zakonskom smislu olakša i podstiče strane investicije. Moramo da stvorimo bolje uslove za privređivanje i investicije nego što su u regionu", naglasio je Dačić.

Pajtić: Višestruki značaj investicije

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić rekao je da investicije "Freseniusa" u Vršcu imaju višestruki značaj.

"Ova investicija zapošljava veliki broj ljudi. 'Fresenius' je jedan od najvećih poslodavac u Vojvodini. Drugo, 'Fresenius' je u svojoj oblasti globalni lider i dolazak takve kompanije predstavlja snažan dokaz da su Vojvodina i Srbija atraktivne za investicije. Treće, zbog toga što ova kompanija preko 90 odsto svojih proizvoda izvozi i to značajno poboljšava naš spoljnotrgovinski bilans", naveo je Pajtić.

Pajtić je istakao da je pokrajinska Vlada prepoznala "Fresenius" kao partnera i da je finansirala otvaranje 140 novih radnih mesta u ovoj kompaniji.

Pajtić je rekao da pokrajinska Vlada u ovu godinu ulazi s novim setom programa koji podrazumevaju podršku otvaranju svakog novog radnog mesta sa 130.000 dinara.

Multinacionalna korporacija "Fresenijus grupa" u Srbiji trenutno upošljava 669 radnika u Beogradu i Vršcu, kao i sto radnika u pet specijalnih bolnica u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Ta kompanija namerava da u novembru 2014. godine u Tehnološkom parku u Vršcu otvori fabriku površine 10.320 kvadratnih metara u koju će biti preneti postojeći prizvodni kapaciteti sa potrebna 744 zaposlena.

S obzirom na to da je u projektu razmatran i dodatni prostor kojim bi se udvostručili kapaciteti za proizvodnju arterijsko-venskih sistema i uvele nove proizvodne linije, fabrika bi u budućnosti mogla da upošljva ukupno 1.150 radnika.

"Fresenijus medikal ker" je najveći svetski proizvođač opreme za dijalizu a posredstvom svoje mreže od 3.135 klinika širom sveta opslužuje više od četvrt miliona pacijenata sa hroničnom insuficijencijom bubrega.

"Fresenius grupa" je u 2012. godini širom sveta ostvarila prodaju opreme i usluga od 16,5 milijardi evra, a, prema podacima iz septembra prošle godine, upošljava više od 160.000 radnika širom sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво