Читај ми!

U Berlin po investitore

Na sajmu "Zelena nedelja" koji se do 27. januara održava u Berlinu, Srbija pokušava da privuče što više ulagača. Investitori s pažnjom osluškuju iskustva onih koji su već ušli na neko tržište, pa su pozitivne poruke iz Srbije preko potrebne.

U prvih devet meseci prošle godine robna razmena Srbije i Nemačke iznosila je dve i po milijarde dolara. Kako iz Nemačke i dalje više uvozimo, nego što na to tržište izvozimo, deficit je 550 miliona evra. U istom periodu Nemci su u Srbiju investirali 35 miliona evra. Prostora da se saradnja poboljša svakako ima, pa Srbija koristi svaku priliku da se predstavi kao destinacija u koju treba investirati.

Na sajmu "Zelena nedelja" koji se do 27. januara održava u Berlinu, Srbija pokušava da privuče što više ulagača. 

Ubediti one koji imaju novac da ulažu - sve je teže. A nije lako ni prodati ono što proizvedete. Zbog toga je učešće Srbije na najvećem sajmu poljoprivrede u Nemačkoj i te kako značajno. Na jednom mestu - izlagači i ministri poljoprivrede iz 67 zemalja sveta. Investitori s pažnjom osluškuju iskustva onih koji su već ušli na neko tržište, pa su pozitivne poruke iz Srbije preko potrebne.

"Samim tim što smo mi još uvek tu i što planiramo da i dalje investiramo pokazuje da je to bila dobra odluka za kompaniju. Samo ove godine biće investirano još 50 miliona evra u nove objekte, distributivni centar i direkciju", kaže Martina Petrović iz "Delez Srbija".

U svetu su sve traženiji proizvodi sa geografskim poreklom. Izlagači s ponosom ističu da je meso od kengura ili krokodila stiglo iz Australije, čokolada iz Belgije, vino iz Južnoafričke Republike. A zadovoljiti probirljive potrošače, nije nimalo lako.

Osim kvaliteta, koji Srbija ima, potrebno je da proizvodi budu ponuđeni po pristupačnim cenama i da se ispoštuju rokovi isporuke. Zbog toga je potrebno više ulagati u prerađivačke i skladišne kapacitete. Za to je potreban novac, pa Srbija i u Berlinu na sajmu pokušava da privuče što više investitora. 

Iako je daleko od najsavremenijeg, traktor iz Srbije tražen je na tržištima gde je cena presudna, jer košta oko 10 hiljada evra.

"Naš kapacitet je oko 10 hiljada traktora, problem su obrtna sredstva tako da mi sad u ovom trenutku proizvodimo samo oko 1.000 traktora. Sa malim ulaganjem u modernizaciju proizvodnje mi možemo da pravimo 10 hiljada traktora", kaže Radomir Beloševac iz IMT-a.

Nove investicije omogućile bi Srbiji i da u potpunosti ispuni kvote koje ima za izvoz mesa i vina.

"Ono što želimo značajnije da unapredimo u Srbiji, a što je u Evropi već uveliko ozbiljan trend, to je organska prizvodnja. I to može biti značajan aspekt saradnje nas i zemalja iz regiona", kaže Danilo Golubović iz Ministarstva poljoprivrede.

Korak više u toj saradnji ostvaren je i potpisivanjem Deklaracije Dunav soja, koja podrazumeva proizvodnju zdrave genetski nemodifikovane soje u Austriji, Nemačkoj, Bavarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, i Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара