Читај ми!

Kinezi grade novu deonicu Koridora 11

U martu kineska kompanija "Šandong haj-spid grup" počinje da gradi novu deonicu Koridora 11, najavio državni sekretar u Ministarstvu građevine Miodrag Jocić.

Kineska kompanija "Šandong haj-spid grup" uključiće se u gradnju Koridora 11 već u martu, najavio je državni sekretar u Ministarstvu građevine Miodrag Jocić, navodeći da je deonica Lajkovac - Ljig potpuno spremna za gradnju.

Jocić je rekao novinarima da je na toj deonici budućeg autoputa od Beograda prema granici sa Crnom Gorom kompletno završena eksproprijacija zemljišta.

Ministarstvo građevine i urbanizma potpisalo je krajem decembra predugovor za izgradnju dela Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije "Šandong haj-spid grup", a vrednost te investicije je 333 miliona dolara.

Jocić je ukazao da će se deonice od Surčinske petlje do Obrenovca u Beogradu i od Preljine do Požege najverovatnije finansirati koncesijom, u ukupnoj dužini oko 50 kilometara i da Ministarstvo građevine o tome priprema zaključak za vladu.

"Ostale deonice do Požege su finansijski pokrivene i autoput od Beograda do Požege dugačak oko 150 kilometara biće izgrađen u predviđenom roku - za tri godine", naveo je Jocić.

Srbija je prekoračila limit zaduživanja i mora, kako je rekao, da razmišlja o koncesijama i javno-privatnim partnerstvima, ali to nije lako realizovati.

Što se tiče Šandong haj-spid grupe", Jocić je rekao da će Koridori Srbije organizovati radnu grupu u kojoj će biti predstavnici više ministarstava za pregovore oko sklapanja finalnog ugovora i radovi bi mogli da počnu 30. marta, a možda i pre ako vremenski uslovi dozvole, kako bi se što više iskoristila građevinska sezona.

Kinezi će dobiti spisak solventnih domaćih kompanija koje će učestvovati u tom poslu više od 50 odsto, a to su preduzeća kao što su Planum, Energoprojekt, Hidrotehnika, rekao je državni sekretar.

"Za to vreme ćemo završiti eksproprijaciju za deonicu Obrenovac - Ub, za koju je već pripremljeno 540 rešenja i izdvojene su pare za to u 2013", ukazao je Jocić.

Ministar Ilić je ranije najavio da je rok za završetak radova na izgradnji deonica Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig 38 meseci od potpisivanja ugovora.

On je naveo da će te deonice biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5 odsto i da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10 odsto.

Deonicu autoputa od Uba do Lajkovca već grade domaći građevinari, od Ljiga do Preljine azerbejdžanska firma "Azvirt" uz domaće putare.

"Šandong haj-spid grup" je izgradila najduži most na svetu preko mora, dug 42 kilometra.

Kanal Beograd-Solun značajan za razvoj Srbije

Izgradnja plovnog kanala Beograd - Solun dosta bi uticala na razvoj Srbije, rekao je Jocić i dodao da taj projekat ima "enormnu vrednost" u novcu imajući u vidu koji inženjerski problemi moraju tu da se reše.

"Ali, s druge strane, ministar Bačević je pominjao i regulisanje navodnjavanja i toka Morave, razvoj navodnjavanja i poljoprivrede i ako se sagledava taj projekat u malo širem kontekstu šta sve može da donese, pa čak i razvoj turizma, slika Srbije u tom delu bi se dosta promenila", naveo je Jocić.

Mora da se uradi, prema njegovim rečima, više brodskih prevodnica, da se reši cela konfiguracija tla i da se spoji Morava i Vardar.

"Ideja izgradnje tog kanala je stara više od 100 godina i kada bi se taj projekat realizovao do kraja - to bi bio jedan fenomenalan poduhvat. Sa gradjevinskog i inženjerskog aspekta to je izuzetno komplikovan poduhvat", rekao je Jocić.

"Kada sve to jednog dana uradimo mnogo će se skratiti plovni put od Dunava do Crnog mora, a pošto je poznato da je to jedan veoma racionalan vid transporta, može velika količina kabastih tereta da se poveze i to bi vremenom počelo da se isplaćuje", naveo je Jocić.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара