Читај ми!

Inflacija neće biti veća od planirane

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla za RTS da veruje da inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, koliko je predvidela Narodna banka Srbije. Centralna banka garantuje da će devizni kurs ostati stabilan tokom cele 2013. godine, rekla je Tabakovićeva.

Tokom ove godine inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, a Narodna banka Srbije garantuje da će devizni kurs ostati stabilan, poručila guverner Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Treba verovati da će inflacija ostati do 5,5 odsto i to je kolateralna posledica mera i politike koju smo sprovodili", rekla je Tabakovićeva gostojući u Dnevniku RTS-a.

Guverner NBS jer rekla da je od aprila do decembra prošle godine inflacija porasla za 9,5 odsto, od čega je udeo poskupljenja hrane 6,6 odsto. Povećanje cena hrane učestvuje sa 38,8 odsto u ukupnom povećanju cena na tržištu.

To je nešto što treba urediti agrarnom politikom. Mi imamo mnogo monopola, mnogo posrednika, a ne postoji ni robna berza, rekla je Tabakovićeva.

Povećanje cena roba i usluga koje su u nadležnosti Vlade Srbije neće imati veliki uticaj na inflaciju, jer takvih poskupljenja nije bilo cele prošle godine.

Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto učestvovaće u inflaciji sa svega 0,8 odsto, navela je Tabakovićeva.

"Ne može da poskupi parking zbog povećanja cene struje", naglasila je Tabakovićeva i dodala da ne može neko da se povećava cena određenih proizvoda samo zarad ličnog dobitka.

Guverner je naglasila da Narodna banka Srbije nije dozvolila da spekulacijama dođe do povećanja kursa evra.

Tabakovićeva je poručila da NBS garantuje da će devizni kurs ostati stabilan i kretati se u podnošljivim granicama do kraja 2013. godine.

Odgovarajući na pitanje da li će NBS pomoći građanima koji ne mogu na vreme da otplaćuju svoje kredite indeksirane u evrima i švajcarskim francima, Tabakovićeva je rekla da se već radi na tome i da se priprema predlog za komisiju za rešavanje problema tih dugova.

Tabakovićeva je naglasila da građani moraju da shvate da snose ličnu odgovornost za odluke kada se zadužuju kod banaka, tako da dugovi moraju da se vrate.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво