Читај ми!

Februarske cene, udar na budžet

Uz poskupljenja gasa i grejanja, od februara skuplja i struja. Država će od skupih energenata kroz socijalne karte zaštititi najsiromašnija domaćinstva. Potrošači duguju EPS-u 92 milijade dinara, a polovina od toga je dug domaćinstava.

Izvesno je da će građani od 1. februara više plaćati gas, zbog čega će i grejanje biti skuplje. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je potvrdila da se od februara sprema i poskupljenje struje, od 10 do 12 odsto. Od skupih energenata, država će, kaže, kroz socijalne karte konačno zaštititi najsiromašnija domaćinstva.

Na struju se greje trećina građana Srbije, a još veliki broj se dogreva, jer im je to najekonomičnije. Zbog poskupljenja moraće više da se vodi računa o potrošnji, jer ćemo se bar još dva i po meseca grejati. Oko 400.000 najsiromašnijih imaće struju besplatno.

"Socijalne karte su zu završene. Tarifni sistem se zavrašava i mi moramo sa druge strane da vodimo računa i da govorimo o nekoj realnijoj ceni električne energije. Dakle to je od meseca februara", kaže ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Agencija za eneregetiku čeka od EPS-a zvaničan zahtev za poskupljenje struje, kako bi procenili za koliko i od kada ono važi. U EPS-u su potvrdili da zahtev pripremaju. 

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović kaže da se EPS maksimalno trudi koliko je to moguće da cena električne energije bude ispod te tržišne.

Računi su ogromna stavka kućnog budžeta. Mnogi nastoje da mesečnu potrošnju održe na 500 kilovat sati i smanje račun 15 odsto, jer ta olakšica važi u grejnoj sezoni. Najsiromašnija domaćinstva već se raspituju da li ulaze u kategoriju za socijalne energetske karte.

Teško jeste, ali je i činjenica da Srbija sa prosečnom cenom od 4,8 evrocenti za kilovat sat ima najeftiniju struju u Evropi. Počela je liberalizacija tržišta, pa će građni do povoljnijih cena čekati konkurenciju.

Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku kaže da bi do 2015. regulisana cena javnog snabdevanja trebalo da bude na nekom ekonomskom nivou.

"U tim uslovima može se desiti da oni dobiju ponudu po nižoj ceni, ali ima vremena do 2015", kaže Hadžibabićeva.

Potrošači duguju EPS-u 92 milijade dinara, a polovina od toga je dug domaćinstava.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара