Читај ми!

Poskupljenje struje od februara

Od februara struja će poskupeti za deset ili dvanaest odsto, rekla za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema napravljenim socijalnim kartama, 400.000 domaćinstava moći će besplatno da koristi struju i gas, istakla Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od februara građani Srbije morati da izdvoje više para za račune električne energije, pošto će struja poskupeti za deset ili dvanaest odsto.

Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku.

"Nikada ne licitiram procentima. Trenutno se rade analize i konačnu cenu odrediće Agencija za energetiku. Mi smo tu samo nadzorni faktor, ali verujem da će to biti u opsegu od deset do dvanaest odsto", rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Mihajlovićeva je istakla da se čekalo sa poskupljenjem dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem.

"Socijalne karte su završene i uredba će ovih dana biti na sednici Vlade i na osnovu nje će 400.000 domaćinstava koja su socijalno ugrožena moći da besplatno koriste struju i gas", istakla je ministarka i dodala da će po novom tarifnom sistemu električnu energiju najskuplje plaćati oni koji se greju na struju.

Nov tarifni sistem podrazumeva i manje sati jeftinije struje tokom noći.

Prema njenim rečima, umesto odnosa cene jedan prema četiri, jeftinije i skuplje struje, odnos će biti odnosima jedan prema tri ili jedan prema dva.

"Tražićemo nižu cenu gasa"

Mihajlovićeva je potvrdila da se očekuje i poskupljenje gasa za građane. Mihajlovićeva nije htela da komentariše sukob ministarstva i preduzeća "Srbijagas" o ceni gasa.

"Mi trenutno pregovoramo o godišnjem ugovoru za 2013. godinu sa Rusima. I ja ću uvek tražiti najnižu cenu gasa, posebno imajući u vidu desetogodišnji ugovor koji imamo", poručila je ministarka.

Trenutna nabavna cena 1.000 kubnih metara gasa je 480 dolara, a Ministarstvo smatra da cena može da bude niža.

Mihajlovićeva je najavila restrukturiranje "Srbijagasa" i "Elektroprivrede Srbije", ocenivši da su "direktori javnih preduzeća godinama bili uljuljkani, a sada su se stvari promenile".

"Insistiramo na nekoliko stvari u 'Srbijagasu' i EPS-u. Mi ćemo se pozabaviti troškovima Srbijagasa kako bi to preduzeće počelo da daje dobit državi", navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će ovih dana Vlada razmotriti Zakon o budućem gasovodu "Južni tok" i dodala da očekuje da izgradnja gasovoda počne u prvom kvartalu ove godine.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво