Poskupljenje struje od februara

Od februara struja će poskupeti za deset ili dvanaest odsto, rekla za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema napravljenim socijalnim kartama, 400.000 domaćinstava moći će besplatno da koristi struju i gas, istakla Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od februara građani Srbije morati da izdvoje više para za račune električne energije, pošto će struja poskupeti za deset ili dvanaest odsto.

Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku.

"Nikada ne licitiram procentima. Trenutno se rade analize i konačnu cenu odrediće Agencija za energetiku. Mi smo tu samo nadzorni faktor, ali verujem da će to biti u opsegu od deset do dvanaest odsto", rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Mihajlovićeva je istakla da se čekalo sa poskupljenjem dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem.

"Socijalne karte su završene i uredba će ovih dana biti na sednici Vlade i na osnovu nje će 400.000 domaćinstava koja su socijalno ugrožena moći da besplatno koriste struju i gas", istakla je ministarka i dodala da će po novom tarifnom sistemu električnu energiju najskuplje plaćati oni koji se greju na struju.

Nov tarifni sistem podrazumeva i manje sati jeftinije struje tokom noći.

Prema njenim rečima, umesto odnosa cene jedan prema četiri, jeftinije i skuplje struje, odnos će biti odnosima jedan prema tri ili jedan prema dva.

"Tražićemo nižu cenu gasa"

Mihajlovićeva je potvrdila da se očekuje i poskupljenje gasa za građane. Mihajlovićeva nije htela da komentariše sukob ministarstva i preduzeća "Srbijagas" o ceni gasa.

"Mi trenutno pregovoramo o godišnjem ugovoru za 2013. godinu sa Rusima. I ja ću uvek tražiti najnižu cenu gasa, posebno imajući u vidu desetogodišnji ugovor koji imamo", poručila je ministarka.

Trenutna nabavna cena 1.000 kubnih metara gasa je 480 dolara, a Ministarstvo smatra da cena može da bude niža.

Mihajlovićeva je najavila restrukturiranje "Srbijagasa" i "Elektroprivrede Srbije", ocenivši da su "direktori javnih preduzeća godinama bili uljuljkani, a sada su se stvari promenile".

"Insistiramo na nekoliko stvari u 'Srbijagasu' i EPS-u. Mi ćemo se pozabaviti troškovima Srbijagasa kako bi to preduzeće počelo da daje dobit državi", navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će ovih dana Vlada razmotriti Zakon o budućem gasovodu "Južni tok" i dodala da očekuje da izgradnja gasovoda počne u prvom kvartalu ove godine.

broj komentara 42 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2013, 20:06)
Vrščanin [neregistrovani]

Propadosmo

Ovo je neverovatno.Dokle vise!!Posle struje ce ponovo sve cene da odu gore,a i ovako smo najskuplji u okolini.Skuplji smo nego zapad.A plate su 20000 negde cak i manje.
Propast od drzave!!!

(ponedeljak, 28. jan 2013, 20:58)
anonymous [neregistrovani]

Stanje u regionu

"Zimska niža tarifa za obračun struje počinje u 21h: Od nedjelje, 28. listopada 2012. godine, s povratkom na zimsko računanje vremena, električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata obračunava se prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi, obavještavaju iz HEP-a."

(utorak, 22. jan 2013, 15:31)
anonymous [neregistrovani]

Glupost

Kakva je ovo drzava, da li je socijalni slucaj onaj sto trosi 1000kw struje mesecno?

(nedelja, 20. jan 2013, 19:04)
slavisa [neregistrovani]

struja

Predlozio bih vam da napravite jednu tv emisiju na temu elektricne energije i grjanja na struju njene proizvodnje u Srbiji. Bilo bi jako interesantno da nam neko kaze koliko mi to jos mozemo da se grejemo na drva i dali nam je isplativije da se grade male hidro elektrane postavljaju vetrenjace daju subvencije za solarne panele itd. kao sto cini Evropa a da nase sume sacuvamo i nesecemo ih za grejanje.

(subota, 19. jan 2013, 23:35)
anonymous [neregistrovani]

Bruka!

Dokle više?!!!

(subota, 19. jan 2013, 03:42)
anonymous [neregistrovani]

Aman

Ljudi,od cega da platim vise???

(petak, 18. jan 2013, 21:37)
Зоки [neregistrovani]

...

У априлу 2008. години рачун за струју ми је износио око 2800 динара, да би за децембар 2012. године износио око 5100 динара (потрошња струје готово идентична), а плата ми је у истом периоду повећана 8% номинално. Интересује ме зашто ЕПС има ту привилегију да му се плаћа накнада за мерно место као трошак очитавања бројила и достављања рачуна? Па зар ЕПС није отео мерне сатове од потрошача и сада он располаже њима? А да не причам о плаћању за ону некакву одобрену снагу, пола рачуна су којекатве додатне дажбине и ПДВ.

(petak, 18. jan 2013, 19:25)
anonymous [neregistrovani]

komentar

Sve suprotno od obecanja u kampanji,pa cak i nesto posle.

(petak, 18. jan 2013, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Ministarko,

da li vi shvatate da ljudi ne mogu da placaju troskove ni po postojecim cenama,a vi trazite poskupljenje!?
Mislite malo na narod koji vam je ukazao poverenje, da ga stitite...da li je pocela primena dnevne jeftine tarife i,ako jeste,u koje vreme se primenjuje?

(petak, 18. jan 2013, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

Elektroinzenjer

Dopada mi se komentar gde se kaze da napon na mrezi varira od 160 do 190 V ,a po standardu treba da bude 220V.

Obajsnjenje.

Ako je uredjaj snage 5kWh, a napon na mrezi realan od 220V, uredjaj potrosi 22.72A za sat vremena.

Medjutim

Sa naponom od 160V koji mi imamo na mrezi uredjaju od 5kWh potrebno je 31.25A za sat vremena.

U proseku pokradu 10A za sat vremena po jednom uredjaju od 5kWA :)

Zasto se ne prave transformatori kako bi smo uvek imali napon od 220V, zasto se tu stedi?

Ne shvatam kako je EPS u krizi.