Читај ми!

O "Južnom toku" krajem meseca u Skupštini

Predlog zakona o "Južnom toku", koji će Vlada usvojiti 18. januara, krajem meseca naći će se u parlamentu, najavio pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Vlada Srbije usvojiće Predlog zakona o "Južnom toku" u petak, 18. januara, najavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Predlog zakona će se krajem januara naći i u parlamentu, a njegovo konačno usvajanje omogućiće maksimalno ubrzanje pripremnih poslova za izgradnju tog magistralnog gasovoda, rekao je Stanojević novinarima posle otvaranja konferencije "Simens dani nafte i gasa".

On nije mogao da precizira kada će tačno početi izgradnja "Južnog toka" u Srbiji, istakavši da je besmisleno licitiranje sa tim datumima, jer smo usred zime kada je izvođenje građevinskih radova otežano.

Ovaj zakon će omogućiti takvo ubrzanje svih pripremnih aktivnosti za "Južni tok" da nikakvu ulogu neće igrati to da li ćemo mesec ili dva kasnije ili ranije početi izgradnju tog gasovoda, dodao je Stanojević.

Stanojević je ukazao da će taj zakon rešiti mnoge planske i probleme u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na trasi gasovoda na kojoj postoji oko 10.000 zemljišnih parcela, a takođe će olakšati i dobijanje svih potrebnih radnih dozvola.

Stanojević je rekao da je obezbeđeno 105 miliona evra za ovu godinu neophodnih za izgradnju "Južnog toka" u Srbiji, što je više nego dovoljno za 2013. godinu.

On je precizirao da je prošle godine obezbeđeno 30 miliona evra iz budžeta za taj projekat, a ove godine je obezbeđena bankarska garancija u budžetu za "Srbijagas" u iznosu od 75 miliona evra.

Odgovarajući na pitanje da li će "Srbijagas" moći da isfinanansira taj projekat, s obzirom na to da je u gubicima, Stanojević je rekao da se priprema restrukturiranje tog preduzeća čiji je osnovni cilj finansijsko restrukturiranje, jer je postojeća situacija neodrživa.

"Ne želimo da građani Srbije plate ogroman ceh dugova Srbijagasa", rekao je Stanojević, objašnjavajući razloge za restrukturiranje tog javnog preduzeća. 

O ceni ruskog gasa   

Cena gasa od 488 dolara za 1.000 kubika po kojoj Srbija kupuje gas iz Rusije je neprihvatljiva i ta cena mora da bude niža, izjavio je Stanojević.

"Cena gasa mora da ide na niže ili ne moramo da trošimo gas", rekao je Stanojević novinarima. 

Stanojević je naveo da je, prema prognozama Rojtersa, cena ruskog gasa za Evropu oko 370 dolara za 1.000 kubika.

Engleska kupuje gas za čak 230 dolara za 1.000 metara kubnih, dodao je Stanojević i zapitao se, da li privreda Srbije može da bude konkurentna sa privredama tih razvijenih zemalja koje plaćaju nižu cenu gasa.

Stanojević je naveo da je Srbija jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije sklopila ugovor o isporukama gasa za ovu godinu, istakavši da je to u nadležnosti "Srbijagasa" koji to treba da dogovori, a da država može samo da pomogne u tome, a ne da kupuje i ugovara cenu gasa.

Pogađanje oko cene gasa je prepušteno gasnim kompanijama, a ugovor se sklapa na godinu dana, precizirao je Stanojević.

On je podsetio da je Srbija sa Rusijom potpisala okvirni sporazum o dugoročnim isporukama gasa na 10 godina kojima su garantovane količine od pet milijardi kubika gasa godišnje za našu zemlju.

Nama trenutno ne treba tih pet milijardi kubika jer trošimo 2,2 milijarde kubika gasa, ali će nam te količine biti potrebne ukoliko budemo gradili gasne elektrane za koje bi trebalo oko jednu milijardu kubika gasa, iako bi privreda počela pojačano da radi, za šta bi trebalo od 200 do 300 miliona kubika.

Dodatne količine gasa od jedne milijarde Srbiji bi bile neophodne ako bi se gas koristio za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i ako bi se izvršila gasifikacija juga Srbije, precizirao je Stanojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи