Читај ми!

Budžetski deficit manji od predviđenog

Deficit budžeta Srbije u prošloj godini bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je bio predviđen deficit od 203,6 milijardi. Javni dug za 11 meseci u prošloj godini povećan za 3,09 milijardi dinara.

Prema preliminarnim podacima, budžetski deficit Srbije je u 2012. godini bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je predviđeno da bude 203,6 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

U prošloj godini prihodi su ostvareni u iznosu od 788,51 milijardi, a rashodi su bili 980,38 milijardi dinara.

U decembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 30,6 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo, konačni podaci o prihodima, rashodima i rezultatu biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta.

Ono što treba napomenuti jeste da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika, koji će, takođe, biti obuhvaćeni završnim računom.

Prihodi su u decembru ostvareni u iznosu od 69,1 milijardi dinara. Najveći iznos ostvaren je po osnovu PDV-a (31,2 milijarde) i akciza (14 milijardi). Po osnovu neporeskih prihoda ostvareno je skoro 12 milijardi dinara.

Osim redovnih neporeskih prihoda, u decembru su bile značajne uplate po osnovu dobiti javnih preduzeća i agencija, kao i po osnovu raspodele stečajne mase u završenim stečajnim postupcima.

Rashodi budžeta u decembru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 99,7 milijardi dinara. Za razliku od prihoda, koji u decembru nisu značajno viši u odnosu na druge mesece, rashodi su tradicionalno najviši u ovom mesecu.

To se prevashodno odnosi na subvencije, kupovinu roba i usluga, kapitalne i izdatke za budžetske pozajmice. Ove godine nešto viši su i rashodi za socijalnu zaštitu zbog isplate druge rate tzv. "trinaeste penzije", odnosno socijalne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

U prošloj godini najviši prihod bio je od PDV-a (367,47 milijardi), i prihod od akciza (180,63 milijarde).

Najviši rashodi bili su za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja (288,78 milijardi), a zatim rashodi za zaposlene (238,67 milijardi). Kapitalni izdaci bili su 34,46 milijardi dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије