Читај ми!

Stižu investicije iz Emirata

Prvi ugovor o investicijama iz Emirata u Srbiju ove nedelje potpisaće ministar Mlađan Dinkić, a odnosiće se na ulaganja u poljoprivredna gazdinstava, najavio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Sledeće nedelje će biti potpisan ugovor o investicijama u namensku industriju od preko sto miliona evra, kaže Vučić.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na korak do potpisivanja više ugovora o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za različite delatnosti čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

"Srbija je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila poslove i investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima sa nekom zemljom", rekao je Vučić agenciji Beta.

Vučić je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Beogradu šeika Muhameda bin Zajed el Nahjana koji je potvrdio spremnost da u Srbiji investira i u poslove koji mu neće doneti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

"To nije priča od jednog ili dva dana. To je ozbiljna priča i očekujem da javnost u Srbiji iskaže poštovanje prema ozbiljnim investitorima koji žele da ulažu u Srbiji i pokazuju prijateljski odnos prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

Prvi ugovor o investicijama Emirata u Srbiji već ove nedelje će u Abu Dabiju potpisati ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a odnosiće se na ulaganja kompanije "El Dahra" u poljoprivredna gazdinstava u Srbiji.

"Dogovorena su zajednička ulaganja u poljoprivredu, ali i zakup poljoprivrednog zemljišta. Od toga će veliku korist imati poljoprivreda u Srbiji jer je u planu izrada sistema za navodnjavanje, jačanje rečnih luka, izgradnja kargocentra, a posebno zapošljavanje većeg broja ljudi", istakao je Vučić.

Kako je najavio, sledeće nedelje će biti potpisan najmanje jedan veliki ugovor o investicijama iz Emirata u namensku industriju Srbije, u vrednosti preko sto miliona evra, a do kraja meseca biće potpisana još dva ugovora iz te oblasti.

"Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali nam predstoje teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama. 

Radnici hoće da rade, ali će pojedini menadžmenti morati da stave prst na čelo i odluče hoće li da uđu u posao", rekao je Vučić.

Pre šeika Muhameda bin Zajed el Nahjana u Srbiji je, po rečima Vučića, boravilo šest njegovih različitih timova koji su sa domaćim ekspretima razmatrali ulaganja u nekoliko oblasti.

Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da bude konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u "Jat tehniku" i u neke druge kompanije.

"Razvojni fond Abu Dabija spreman je da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum", rekao je Vučić.

Posebno je značajno, kako je istakao, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

"Na tom mestu će, umesto ruševine i rugla u centru grada biti eksluzivna zgrada, a Srbija će podići spomenik svima koji su stradali u NATO agresiji", naglasio je Vučić.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rekao, imaju potrebu i za medicinskim osobljem i žele da u toj oblasti sarađuju sa državom Srbijom kao sigurnim partnerom.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво