Povraćaj PDV-a za bebi opremu

Vraćanje novca od PDV-a za bebi opremu, biće moguće od Nove godine. Ipak, to pravo neće moći da ostvare sve porodice koje imaju bebu, već samo one sa prosečnim primanjima. Povraćaj PDV-a će važiti za neke od proizvoda, a trošak se može umanjiti za oko petinu.

Koliko god da roditelj novca potroši za svoju bebu, od PDV-a će mu maksimalno biti vraćeno 70.000 dinara. Prve godine odrastanja bebe 40.000, a druge 30.000. Vraćanje novca od PDV-a važiće samo za kupovinu krevetca, kolica, auto-sedišta, stolice za hranjenje, pelena i bebi hrane. Za majku dvoje dece, članicu Udruženja "Roditelj", Bojanu Selaković to će biti olakšavajuće.

"Ukoliko pogledate da je visina dečijeg dodatka koji se isplaćuje u Srbiji 2.000 dinara mesečno, a da je ovo neka cifra od 70.000 za dve godine. Dakle nije rasterećenje u klasičnom smislu, ali jeste jedna vrsta olakšice", kaže Bojana Selaković.

Prema njenim rečima mnogo bolje bi bilo da postoji mogućnost povraćaja PDV-a i kada je u pitanju dečija odeća i obuća.

Na povraćaj novca od PDV-a za bebi opremu mogu da računaju samo porodice čija su mesečna primanja do 80.000 dinara i ako vrednost njihove imovine ne prelazi 200.000 evra. Roditelji sa primanjima većim od tog iznosa smatraju da su diskriminisani.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da se bez detaljne analize ne može reći da li je odluka u skladu sa načelom jednakosti i da li su kriterijumi dobro postavljeni jer se to može učiniti tek kada se imaju u vidu svi relevantni podaci.

"Načelno se može reći da je ovde u pitanju jedna mera populacione politike Vlade Srbije i da je reč o meri koja je usmerena prema porodicama slabijeg imovnog stanja i u tom smislu takva jedna mera je načelno dopuštena", rekla je Petrušićiva.

Prve zahteve za povraćaj PDV-a Poreska uprava primaće od 1. do 15. jula sledeće godine, i to za sve kupovine u prvoj polovini 2013. Procedura neće biti komplikovana. Sve potrebne informacije proveravaće poreska uprava.

Dragan Agatunović iz Poreske uprava kaže da se u zahtev podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

"Niakve druge potvrde nadležnih organa nisu potrebne izuzev kod staratelja, odnosno usvojilaca koji moraju podneti fotokopiju nadležnog državnog organa o usvajanjku odnosno stavljanju pod starateljstvo", rekao je Agatunović.

Država bi novac roditeljima uplaćivala u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva za povraćaj PDV-a. U poreskoj upravi obećavaju da te isplate neće kasniti.

broj komentara 47 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. feb 2016, 16:33)
anonymous [neregistrovani]

zaklina

Ja imam platu 22000 dinara,suprug neradi nigde imamo troje dece,kako ja da vratim pdv kada nemam sve racune?Sta ja onda da radim?

(četvrtak, 13. mar 2014, 08:55)
maja [neregistrovani]

racuni

Da li moze da se dobije refundacija novca na racune koji nisu fiskalni recimo kao iz akse .ali imate potvrdu od te prodavnice da su racuni placeni.

(petak, 20. sep 2013, 11:13)
anonymous [neregistrovani]

Drzava kasni,kao i uvek!

Predala sam svu potrebnu dokumentaciju 04.07.2013. i jos uvek novac nije uplacen. A,sada je 20.09.2013. Zasto ne ide zatezna kamata za kasnjenje,kada drzava treba nesto da isplati?!!

(petak, 30. avg 2013, 18:53)
anonymous [neregistrovani]

majka

ovo je bruka u kakvoj drzavi zivimo.ja sam predala racune pre 3 meseca i kolica mi odbili a imala sam vrednost racuna od 45000 a za to sam dobila 445 dinara.BRUKAAAA

(petak, 19. jul 2013, 14:48)
dejan [neregistrovani]

komentari

sta ko nije sacuvao racune i kako
(sreda, 10. jul 2013, 11:29)
anonymous [neregistrovani]

dobra konstatacija

Sasvim se slazem sa vama sto se tice troskova vantelesne oplodnje. Ljudi koji nemaju problem sa sterilitetom nemaju predstavu sta znaci u isto vreme placati rate kredita za vto i nabavljati sve potrebne stvari za novorodjence jer nema svako od koga da pozajmi. Pozdrav!

(nedelja, 30. jun 2013, 22:04)
branislav paripovic [neregistrovani]

Povracaj pdv

sta je potrebno za predavanje pdv,tj povracaj para,racuni i sta jos????

(nedelja, 30. jun 2013, 20:41)
stanka [neregistrovani]

kakvi racuni

ko jos cuva racune . valjda je normalno da se bebi kupi bar ono osnovno ,da izostavim kolica i krevet koji imam od prvog deteta ,sta je sa silnim pampersima,pomadama,samponima,kupkama... kako ja da trazim povracaj pdv kada sam pobacala racune.

(sreda, 26. jun 2013, 19:18)
ruzica mitrovic [neregistrovani]

vracanje novca za bebi opremu

htela bi da pitam kupila sam kolica pre tri godine za prvo dete i imam fiskalni racun takodje imam i sedam racuna za pempase pomade.maramice.i,sanpone.dali mogu i to da predam a i racun od inhalatora .gde da se javim da predam to starija ima 3-god. a mladja 17-meseci.molim vas odg.te mi HVALA

(utorak, 04. jun 2013, 12:06)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

suprug i ja imamo primanja nesto veca od osamdeset hiljada, ali nemamo reseno stambeno pitanje, cak sta vise placamo zakup stana i nemamo nikakvu imovinu osim polovnog automobila vrednosti manje od dve hiljade evra, sto je daleko do imovine u vrednosti koja se postavlja kao uslov.Imamo li mi pravo na povracaj pdv-a?