Читај ми!

Povraćaj PDV-a za bebi opremu

Vraćanje novca od PDV-a za bebi opremu, biće moguće od Nove godine. Ipak, to pravo neće moći da ostvare sve porodice koje imaju bebu, već samo one sa prosečnim primanjima. Povraćaj PDV-a će važiti za neke od proizvoda, a trošak se može umanjiti za oko petinu.

Koliko god da roditelj novca potroši za svoju bebu, od PDV-a će mu maksimalno biti vraćeno 70.000 dinara. Prve godine odrastanja bebe 40.000, a druge 30.000. Vraćanje novca od PDV-a važiće samo za kupovinu krevetca, kolica, auto-sedišta, stolice za hranjenje, pelena i bebi hrane. Za majku dvoje dece, članicu Udruženja "Roditelj", Bojanu Selaković to će biti olakšavajuće.

"Ukoliko pogledate da je visina dečijeg dodatka koji se isplaćuje u Srbiji 2.000 dinara mesečno, a da je ovo neka cifra od 70.000 za dve godine. Dakle nije rasterećenje u klasičnom smislu, ali jeste jedna vrsta olakšice", kaže Bojana Selaković.

Prema njenim rečima mnogo bolje bi bilo da postoji mogućnost povraćaja PDV-a i kada je u pitanju dečija odeća i obuća.

Na povraćaj novca od PDV-a za bebi opremu mogu da računaju samo porodice čija su mesečna primanja do 80.000 dinara i ako vrednost njihove imovine ne prelazi 200.000 evra. Roditelji sa primanjima većim od tog iznosa smatraju da su diskriminisani.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da se bez detaljne analize ne može reći da li je odluka u skladu sa načelom jednakosti i da li su kriterijumi dobro postavljeni jer se to može učiniti tek kada se imaju u vidu svi relevantni podaci.

"Načelno se može reći da je ovde u pitanju jedna mera populacione politike Vlade Srbije i da je reč o meri koja je usmerena prema porodicama slabijeg imovnog stanja i u tom smislu takva jedna mera je načelno dopuštena", rekla je Petrušićiva.

Prve zahteve za povraćaj PDV-a Poreska uprava primaće od 1. do 15. jula sledeće godine, i to za sve kupovine u prvoj polovini 2013. Procedura neće biti komplikovana. Sve potrebne informacije proveravaće poreska uprava.

Dragan Agatunović iz Poreske uprava kaže da se u zahtev podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

"Niakve druge potvrde nadležnih organa nisu potrebne izuzev kod staratelja, odnosno usvojilaca koji moraju podneti fotokopiju nadležnog državnog organa o usvajanjku odnosno stavljanju pod starateljstvo", rekao je Agatunović.

Država bi novac roditeljima uplaćivala u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva za povraćaj PDV-a. U poreskoj upravi obećavaju da te isplate neće kasniti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво