Читај ми!

Moguć porast stranih investicija

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor uveren je da će sledeće godine u Srbiji biti znatno veći porast stranih investicija, zahvaljujući merama koje je preduzela nova Vlada.

Zahvaljujući merama koje je preduzela Vlada Srbije, značajno će porasti obim stranih investicija u 2013. godini, ocenio je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Na konferenciji Poslovni izazovi kompanija i finansijskih institucija u 2013. godini, Brefor je rekao da nije nerealno da u sledećoj godini rast BDP-a u Srbiji bude od jedan i po do dva odsto, pre svega zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji automobila u "Fijatu" u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, neophodne su mnoge strukturalne reforme, koje se tiču javnog sektora i mere koje se odnose na budžet, pre svega one u vezi sa javnim nabavkama i subvencijama.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji naglasio je da su pokrenute mnoge pozitivne stvari i reforme u oblasti borbe protiv korupcije u javnom sektoru, što se može pozitivno odraziti na buduću saradnju Srbije sa MMF-om.

"Radite i izdržite na pokrenutim stvarima", dodao je Brefor i izrazio nadu da će partneri iz MMF-a i drugih institucija to prepoznati i dati podršku Srbiji.

"Važno je da Vlada Srbije preduzima mere na smanjenju budžetskog deficita i javnog duga", rekao je i ocenio da sledeću godinu treba gledati sa nadom u pozitivne promene, ali i sa oprezom.

Prema podacima kancelarije Svetske banke, pokrenuto je mnogo pozitivnih stvari u oblasti makrookruženja za investiranje, što treba da doprinese rastu stranih investicija u 2013. godini. Pokrenuta su i pitanja koja se tiču ukidanja prava konverzija u pravo svojine i olakšanja za dobijanje građevinskih dozvola.

Neke investicije već daju rezultate

Direktor kancelarije Lu Brefor tvrdi da je moguće da Srbija skoči za oko 100 mesta na rang-listi za izdavanje građevinskih dozvola, ako se sprovedu sve najavljene mere Vlade Srbije. U Srbiji je u oktobru zabeležen pozitivan trend i u izvozu, u iznosu od 846 miliona evra.

To pokazuje da se nešto pozitivno dešava u sektoru namenjenom izvozu i da neke investicije već sada daju rezultate, tvrdi direktor kancelarije Svetske banke. Tome je, kako kaže, najviše doprineo izvoz automobila iz Kragujevca, ali i izvoz šećera, bakra, kablova, čarapa i proizvoda iz oblasti informacionih tehnologija.

Zoran Petrović iz Američke privredne komore kaže da imamo nisku bazu i da se može očekivati da ćemo iduće godine imati više investicija. Međutim, kako je rekao, dosta će zavisiti od toga da li će Vlada nastaviti reforme.

Vladimir Čupić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj rekao je da potreban institucionalni okvir kako bi se investicije dovele u zemlju.

"Maksimalno favorizovati investicije u bilo kojoj formi, a s obzirom na to da nedostaju izvori u zemlji, to moraju biti strane investicije. Ono što smeta je institucionalni okvir", rekao je Vladimir Čupić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Uslovi će biti bolji, garantuje ministar građevine. Dok se ne promeni zakon, investitori će Uredbom biti oslobođeni plaćanja konverzije koja je, kaže, zakočila gradnju.

"Znači, neće biti onih uplata reketa da bi dobili građevinsku dozvolu, već dobijate građevinsku dozvolu, radite, gradite, a obaveze posle izmirujete do upotrebne dozvole", naveo je ministar Velimir Ilić.

Tako bi Srbija skočila za stotinu mesta na listi Svetske banke sa, kako kaže, sramne pozicije po vremenu i trošku za dobijanje građevinske dozvole.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи