Читај ми!

Nastavlja se saradnja sa Kinezima

Proširenje kapaciteta kopa Drmno i izgradnja novog bloka TE Kostolac biće nastavljena u saradnji sa Kinom pod preferencijalnim uslovima, kaže premijer Srbije Ivica Dačić.

Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je nastavak saradnje sa Kinom na proširenju kapaciteta i kopa Drmno i izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac D3 pod preferencijalnim uslovima.

Dačić je novinarima, na svečanosti povodom puštanja u rad revitalizovanog bloka D u Kostolcu, rekao da je zadovoljan saradnjom sa Kinom zbog sklopljenog povoljnog kreditnog aranžmana i saradnjom sa kineskom mašinsko-inženjerskom koroporacijom "CMEK", koja je učestvovala zajedno sa Elektroprivredom Srbije na realizaciji tog projekta.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Kine pokazuje da različito kulturno nasleđe ne mora da bude i nije prepreka za kvalitetnu saradnju.

"Vlada Srbije je spremna za dalje proširenje saradnje a rezultati u energetskoj saradnji su šansa za dalji razvoj Srbije", rekao je Dačić.

U termoelektrani Kostolac je počeo sa radom revitalizovani blok B2 snage 350 megavata u koji je uloženo 102 miliona evra, a povraćaj uloženih sredstava očekuje se za devet godina.

Na svečanosti povodom završetka revitalizacije tog bloka je rečeno da su osnovni ciljevi postizanje snage od 360 megavata, osavremenjivanje bloka i povećanje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Druga faza revitalizacije

Direktor TE Kostolac Dragan Jovanović rekao je da će posle druge faze revitalizacije koja počinje danas biti stabilizovane koristi tog velikog posla i da će kredit od kineske Eksim banke biti u potpunosti iskorišteni.

Jovanović je istakao specifičnost pomenutog kredita, s obzirom da ga je dala vlada NR Kine, ali da u njegovoj realizaciji ne učestvuju kompanije iz te zemlje.

Prema njegovim rečima, od 64 miliona dolara, koliko je kredit ukupno iznosio, do sada iskorišteno 58 milina dolara.

Predsednik Upravnog odbora Elektropirvrede Srbije Aca Marković naveo je da će zahvaljujući tom poslu do kraja godine biti isporučeno 35 milijardi kilovat časova električne energije, čime će skoro u potpunosti biti ispunjen bilans.

"Proizvodnja je ključna stvar, a retko koja oblast ima ovako visoku proizvodnju", naglasio je Marković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи