Читај ми!

Još bez poskupljenja struje

Struja neće poskupeti odmah posle Nove godine, u januaru, poručuju iz Ministarstva energetike. Pre povećanja cena električne energije moraju biti završene socijalne karte i nov tarifni sistem, poručuje ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović demantovala je najave da će struja poskupeti početkom sledeće godine i ponovila da se ne može govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem.

"Tek negde u periodu kraja grejne sezone možemo razgovarati o eventualnom povećanju cene električne energije, ali nakon određenih ekonomskih analiza", rekla je Mihajlovićeva.

U Ministarstvu energetike su precizirali da se poskupljenje struje može razmatrati i pre kraja grejne sezone, ali da struja neće poskupeti odmah posle Nove godine, u januaru.  

Zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović rekao je za Novosti da se poskupljenje struje, od oko 20 odsto, očekuje početkom sledeće godine i dodao da će EPS verovatno tražiti da cena struje bude i viša od toga.

Ministarka energetike objasnila je da je njeno ministarstvo pripremilo sve kriterijume za energetski ugroženog kupca i da se čeka ekonomska analiza koja će biti završena do kraja godine.

"Sledeće godine u nekom periodu će, svakako, doći do rasta cene električne energije, ali tek kada završimo tarifni sistem i socijalne karte. Svako licitiranje s tim kada će biti povećanje cene električne energije ili koliko procenata, neozbiljno je", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, godišnji plan poslovanja "Elektroprivrede Srbije" (EPS) došao je u Ministarstvo energetike u roku i poslat je drugim ministarstvima na mišljenje.

"U tom planu nema jasno predviđenih procenata povećanja cene električne energije", rekla je srpska ministarka energetike.

EPS predlaže cenu Agenciji za energetiku koja daje mišljenje, a Vlada Srbije na osnovu tog mišljenja donosi odluku o eventualnom povećanju cene struje, objasnila je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da će se ekonomska analiza uraditi da se ne bi došlo u situaciju da EPS govori da će platiti troškove niske cene struje i kako bi se zadovoljili interesi građana i privrede, a isto tako i interesi tog javnog preduzeća.

Grejna sezona u Srbiji traje od 15. oktobra do 15. aprila.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto tako da cena kilovat-časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost, iznosi oko 6,5 evrocenti. Pre toga struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво