Читај ми!

"Udomljavanje" Razvojne banke

Do kraja godine biće poznato koja će banka preuzeti depozite Razvojne banke Vojvodine. Krediti i imovina idu u novi razvojni Fond. Pojedini ekonomisti smatraju da je sporazumom republičke i vojvođanske vlade očuvana stabilnost finansijskog sistema.

Posle Agrobanke sa spiska banaka briše se i Razvojna banka Vojvodine. Njena imovina i obaveze biće prenete na neku drugu banku, a deo na novi Razvojni fond Vojvodine. On će biti osnovan posebnim zakonom koji će pokrajinska Vlada, republičkom parlamentu dostaviti na usvajanje sledeće nedelje, da bi Fond mogao da počne s radom do Nove godine. 

Umesto vojvođanskog plana da novac za pokriće gubitaka Razvojne banke obezbede emitovanjem 150 miliona evra obveznica na 30 godina dogovoreno je da se banka ugasi, a depoziti ponude nekoj drugoj banci.

U međuvremenu, Pokrajina i Republika zajedno će emitovati oko osam milijardi dinara obveznica od čega će četiri petine finansirati Vojvodina. 

"S obzirom na teško stanje u Razvojnoj banci Vojvodine mi smo u obavezi da emitujemo obveznice zajednički, vojvođanska i republička vlada, da pokrijemo taj manjak da bi izjednačili kapital i osigurane i neosigurane depozite", rekao je državni sekretar u ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Senić očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja razjasniti koja će banka biti banka preuzimalac svega toga. Prema njegovim rečima, onog trenutka kada se depoziti preuzmu RBV prestaje da postoji.

Krediti i imovina Razvojne banke preći će u novi Razvojni fond Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da će vlasništvo u tom fondu imati kako Republika Srbija tako i AP Vojvodina.

"Fond za razvoj će biti samostalna finansijska institucija koja će preuzeti 18 milijardi dinara imovine RBV", kaže Radoman.

Sporazum o Razvojnoj banci je dobar, jer otklanja opasnost koja je pretila bankarskom sistemu, kažu upućeni i dodaju da je to trebalo rešiti ranije.

Ekonomista Boško Živković smatra da Razvojna banka ne bi ni bila formirana da nije bilo politike.

"Naziv je pogrešan, razvojene banke se ne bave direktnim kreditiranjem, drugo, pretvaranje jedne problematične Metals banke u institutciju nacionalnog značaja konceptualno je bilo nemoguća misija", kaže Bošković.

Ekonomista Kosta Josifidis kaže da uvek neki stepen očekivanja postoji, ali da sporazum dveju vlada smiruje tržišta. On pozdravlja sporazum, prema kome će se bivša Razvojna banka na adekvatan način, kako kaže, udomiti.

"Koja će to banka biti zavisi od ponude koju je dala, a pre svega će uticati broj radnika ondosno mrežu koju će preuzeti od Razvojne banke", kaže Radoman.

Klijentima Razvojne banke republička i pokrajinska vlada poručuju da mogu da budu spokojni, jer su njihova sredstva sigurna i obezbeđena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво