Читај ми!

Grejna sezona stabilna

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna, ima dovoljno energenata, a u grejnoj sezoni ne bi trebalo da bude većih problema, rekla je u Sjenici ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da je elektroenergetska situacija u Srbiji stabilna, da ima dovoljno energenata i da u toku grejne sezone ne treba očekivati veće probleme.

"Vlada Srbije je za toplane pre mesec dana odobrila nabavku mazuta, određene su maksimalne i minimalne cene grejanja, ima dovoljno uglja, struje i gasa, tako da je elektroenergetska situacija stabilna", rekla je Mihajlovićeva nakon što je sa ambasadorkom Češke u Srbiji Hanom Hubačkovom otvorila fabriku za prečišćavanje vode u mestu Štavalj.

Ministarka je istakla da je sa toplanama dogovoreno da se naredne godine krene u merenje po utrošku energije i proces modernizacije, tako da se više ne govori o državnoj pomoći toplanama, već o finansijski ekonomski i energetski efikasnim preduzećima.

Prema njenim rečima, u Srbiji već duži vremenski period nisu građeni energetski kapaciteti, pa su ipak moguće neke vanredne situacije.

Ministarka je najavila da postoji mogućnost za izgradnju termoelektrane u Štavlju nadomak Sjenice i pozvala sve zainteresovane investitore da se obrate ministarstvu.

"Ministarstvo energetike je adresa za investitore u energetskom sektoru", istakla je Mihajlovićeva i dodala da će 14. decembra biti predstavljene liste prioriteta investicija u energetiku, od kojih je jedna termoelektrana u Štavlju.

Mihajlovićeva je zahvalila Češkoj na donaciji od 750.000 evra, zahvaljujući kojoj je rešen problem vodosnabdevanja rudnika mrkog uglja "Štavalj" i istoimene mesne zajednice.

Fabrika vode obezbediće uredno snabdevanje sela u mesnoj zajednici Štavalj, mesta Štavalj i Rudnika, koji su imali probleme u vodosnabdevanju zbog eksploaatcije uglja. U fabriku za prečišćavanje vode javno preduzeće Podzemna eksploatacija uglja Resavica uložilo je oko 120.000 evra.

Ambasadorka Hubačkova je istakla da je ovo veoma značajan projekat i da nije mogao da se realizuje bez partnera iz Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво