Читај ми!

Petrović: Veći manjak u budžetu

Predsednik fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je budžet za narednu godinu nerealan jer nedostaje 25 milijardi dinara, odnosno 0,7 odsto BDP-a da bi se ostvario cilj od 3,6 odsto.

Srbija bi ove godine trebalo prvi put da dobije budžet u zakonskom roku, a ne tik pred Novu godinu, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Bez obzira na prekid rasprave u Skupštini, očekuje se da će do kraja sledeće nedelje poslanici glasati o računici i finansiranju državne kase koju je Vlada predvidela za 2013. godinu.

Predsednik fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je budžet za narednu godinu nerealan jer nedostaje 25 milijardi dinara, odnosno 0,7 odsto BDP-a da bi se ostvario cilj od 3,6 odsto.

Gostujući Dnevniku RTS-a, Petrović je rekao da se problem uglavnom pojavljuje na strani rashoda, ali da ga ima i na strani prihoda.

"Na strani rashoda to je veliko rezanje roba i usluga, što pozdravljamo, ali je problem što iza toga ne postoje odgovarajuće mere koje bi to smanjenje učinile kredibilnim. Drugi veliki problem su subvencije koje mogu da se istrgnu kontroli i da budu veće nego što su očekivane", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, treći deo su socijalna davanja koja će možda biti veća pošto će inflacija biti veća nego što je u ovom budžetu predviđeno.

Fiskalni savet procenjuje da će manjak u državnoj kasi biti veći od 3,6 odsto i da će iznosti oko 4,2 odsto BDP-a.

"Tu dolaze i docnje koje država ima i čiji bi deo trebalo da se isplati sledeće godine što bi dodatno povećalo manjak", rekao je Petrović.

Vlada je najavila da će biti stroga kontrola svakog ministarstva koliko će da troši.

"Ako je tako, mi predlažemo da se kvartalno prati kako će ministrastva da troše, da li će biti u svojim okvirima i da posle tri meseca možemo da reagujemo", kaže Petrović.

Predlog fiskalnog saveta jeste da se ovo praćenje nastavi tokom cele godine i da se vlada obaveže na automatske mere u slučaju da se rashodi povećaju, kaže Petrović.

"Fiskalna konsolidacija, smanjenje deficiata jeste potreban i neophodan uslov da bi se izašlo iz krize i pokrenula ekonomija i mislim da je u pravom trenutku preduzeta, ali da je  pitanje njegovog ostvarenja", zaključio je predsednik Fiskalnog saveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се