Читај ми!

Evropski savet bez dogovora o budžetu

Lideri Evropske unije nisu se dogovorili o evropskom budžetu za narednih sedam godina zbog velikih neslaganja. Pregovori će se nastaviti najverovatnije u januaru 2013. godine.

Ni posle dva dana pregovora na samitu u Briselu, evropski lideri nisu se dogovorili o evropskom budžetu za narednih sedam godina. Velika su neslaganja između zemalja članica o tome koliki budžet treba da bude i na koje oblasti da bude utrošen.

Evropski savet dao je mandat svom predsedniku Hermanu Van Rompeju da nastavi konsultacije, kako bi dogovor mogao da bude postignut na samitu, početkom sledeće godine.

Jednog po jednog, Herman van Rompej saslušao je 27 šefova država - svakog sa svojom vizijom evropskog budžeta. Posle zajedničkog sastanka kasno sinoć Van Rompej je dao novi predlog budžeta, sa istim ukupnim iznosom od 973 milijardi evra, ali on nije prihvaćen.

"Bilateralni razgovori i konstruktivna rasprava u Evropskom savetu pokazali su dovoljan nivo saglasnosti koji će omogućiti dogovor početkom sledeće godine", rekao je Van Rompej.

Kancelarka Republike Nemačke Angela Merkel nije razočarana ishodom pregovora.

"Već smo rekli da neće biti dramatično ako u prvom koraku ne postignemo sporazum. Pozicije su udaljene i moraćemo da uzememo malo vremena", rekla je Merkel.

Još jutros je bilo jasno da neće biti lako pomiriti razlike u visini i načinu trošenja evropskog budžeta.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron smatra da je problem u tome što nije bilo dovoljno napretka u kresanju budžeta.

"Nije vreme za petljanje i prebacivanje novca sa jedne na drugu stavku već za smanjivanje potrošnje. To je ono što se dešava kod kuće i to treba da se desi i ovde", rekao je Kameron.

Ali dok Britanija traži smanjenje, na drugoj strani su zemlje iz istočne Evrope koje su najveći korisnici evropskih kohezionih fondova.

Zemlje kao Holandija, Švedska ili Danska veruju da je njihov doprinos preveliki. Tu su i Francuzi koji ne dozvoljavaju kresanje poljoprivrednih fondova.

Težak zadatak je bio doći do formule koja će biti prihvatljiva za svih 27 zemalja - i za one koje žele ambiciozniji evropski budžet, ali i one koje smatraju da već plaćaju previše - posebno dok kod kuće sprovode stroge mere štednje.

Ni posle dugih sati pregovora takav sporazum nije postignut. Umesto toga odlučeno je da se evropski lideri vrate ovoj temi na novom samitu, najverovatnije u januaru sledeće godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво