Dinkić: Realan budžetski deficit u 2013.

Planirani budžetski deficit za 2013. od 3,6 odsto BDP-a je ostvariv, poručio resorni minstar Mlađan Dinkić. Postoje rizici da bi manjak u državnoj kasi mogao da bude veći, upozorava predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da je ostvariv planirani deficit u budžetu za 2013. od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorio da postoje rizici da će biti veći manjak u državnoj kasi.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, Dinkić je rekao da je potrebno da se u narednoj godini prepolovi budžetski deficit i da se zaustavi rast javnog duga, a naveo je da rashodi budžeta rastu zbog kamata na kredite.

"Javni dug ćemo smanjiti prodajom javne svojine koja se neracionalno koristi. Smanjićemo potrebu za zaduživanjem", istakao je Dinkić.

Dinkić je najavio da će najkasnije do druge polovine naredne godine biti završen registar broja zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se preciznije planirala sredstva za plate i strogo kontolisao rast zaposlenih.

Ministar je naveo da je napravljen plan vraćanja polovine duga od 26 milijardi dinara u zdravstvu, kao i za vraćanje dobrog dela dugova građevinarima i putarima.

Novina je, naveo je Dinkić, uvođenje trogodišnjeg planiranja kapitalnih investicija.

Prema njegovim rečima, transferi lokalnim samoupravama biće 35,3 milijardi dinara, a da će opštine i gradovi dobiti i dodatne četiri milijarde dinara za održavanje regionalnih puteva.

Ukinut transfer lokalnim samoupravama

Kako je rekao Dinkić, predstavnici Ministarstva finansija nisu prihvatili predlog Fiskalnog saveta i Međunarodnog monetarnog fonda da se ukinu transferi lokalnim samouprava iz budžeta i pozvao Fiskalni savet da održi sastanak sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Dinkić je napomenuo da je zadovoljan saradnjom sa Fiskalnim savetom, dodavši ali da se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta da dugovi države neće moći da se vrate planiranom dinamikom.

Ministar je rekao da je prihvatljiv predlog Fiskalnog saveta da se definišu kvartalni iznosi za rashode budžeta, kao jedna od mera koja bi trebalo da omogući kontrolu u sporovođenju budžeta.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je istakao da bi bilo dobro da deficit budžeta u 2013. bude 3,6 odsto BDP, ocenjujući da to kao "odlučujući zaokret" u fiskalnoj politici, kako bi se javni dug smanjio.

"Naša dilema je da li su mere vlade dovoljne da se deficit smanji na 3,6 odsto BDP. Naše procene su da te mere neće biti dovoljne. Vidimo jaz od 25 milijardi dinara, za koliko bi bio veći deficit i iznosio bi 4,3 odsto BDP", rekoa je Petrović.

Petrović: Opasnost od nagomilanih dugova

Petrović smatra da su problem nagomilani dugovi i da je u 2013. godini moguće novo uvećanje javnog duga.

Prema njegovim rečima, rashodi budžeta su "drastično smanjeni", za šest odsto, ali je pitanje da li će to moći da se ostavri.

Petrović je napomenuo da postoji i rizik da subvencije budu veće za pet do 10 milijardi dinara od planiranih, a kamate veće za pet milijardi dinara.

On je naveo i da je moguće da na prihodnoj strani budžeta bude pet do šest milijardi manje od poreza na dobit u odnosu na planirano, a da postoji prostor za uštede na transferima lokalnim samoupravama.

Ministar Dinkić je rekao da je realno da rashodi budžeta u 2013. budu manji, a da se očekuje rast prihodne strane budžeta, usled uvođenje poreske stope od 25 odsto za transakcije u "poreskim rajevima" i uvođenju "uslovne poreske amnestije".

Promenjena je i struktura subvencija, naveo je Dinkić i dodao da su subvencije za poljoprivredu za oko 8,5 milijardi veće i da budžet za poljoprivredu iznosi 4,5 odsto ukupnog držvanog budžeta.

Dinkić je kazao da su smanjene subvencije za privredu za 4,8 milijardi, kao i budžetski krediti, dok su za oko osam milijardi dinara uvećana socijalna davanja.

Odbor za finansije je nakon rasprave usvojio predloženi budžet za narednu godinu. Podršku su najavili poslanici vladajuće koalicije, dok je Liberalno demokratska partija ocenila da će budžet za 2013. biti neostvariv i najavila da će glasati protiv tog predloga vlade.

Poslanik LDP Ivan Andrić je naveo da će predloženi budžet biti neostvariv i da će u 2013. sigurno biti rebalansa budžeta.

"Mi nemamo tu dozu poverenja u vladu koju imaju stranke vladajuće većine i mislimo da će budžet biti neostvariv. Suština naše nepoverenja izvire iz ponašanja vlade", istakao je Andrić i dodao da je siguran da će stanje u budžetu na kraju 2013. biti gore nego sada.

Andić je pohvalio što je Vlada pripremila budžet na vreme i upitao ministra Dinkića da li će početkom godine parlament usvajati završni račun budžeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво