Читај ми!

Izmenom zakona do lakšeg otpuštanja

Privrednici u Srbiji zatražili izmenu zakona o radu koji će omogućiti lakše otpuštanje. Postojeći Zakon o radu veoma komplikuje proceduru otpuštanja radnika, smatra predsednik "Poslodavca" Miodrag Kostić. Premijer Dačić najavio izmenu zakona u narednoj godini.

Predstavnici privrednika u Srbiji zatražili su izmenu zakona o radu koji će omogućiti lakše otpuštanje. Američka privredna komora organizovala je konferenciju "Prvo prolazno vreme - 100 dana nove Vlade", na kojoj je, osim čelnika najznačajnijih kompanija u Srbiji, učestvovao i premijer Ivica Dačić.

Predsednik poslovnog udruženja "Poslodavac" Miodrag Kostić smatra da postojeći Zakon o radu veoma komplikuje proceduru otpuštanja radnika i više vodi računa o zaposlenom koji treba da dobije otkaz, nego o onome koji treba da ostane da radi.

Kostić ocenjuje da u zemljama u razvoju radno zakondavstvo treba da bude mnogo fleksibilnije i kao primer navodi države jugoistočne Azije koje se ubrzano razvijaju.

Za privlačenje stranih investicija nije dovoljno samo smanjiti porez, obezbediti infrastrukturu i političku stabilnost, već je potrebno omogućiti i lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika, dodaje Kostić.

Miodrag Kostić se našalio da mu je bilo mnogo lakše da se razvede od žene nego da otpusti radnika.

Drugi potpredsednik Američke privredne komore Zoran Petrović kaže da novi zakon o radu ne treba da bude samo stvar dogovora poslodavaca i zaposlenih, već da treba uzeti u obzir i populaciju koja nema posao.

Prema njegovoj oceni, ukoliko zakon sprečava lako otpuštanje radnika nema prostora za novo zapošljavanje, pa zbog čega i njegove odredbe treba učiniti mnogo fleksibilnijim.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić posebno ukazuje na potrebu smanjenja administrativnih i birokratskih prepreka u budućem zakonu o radu, jer one, kako kaže, usporavaju proces zapošljavanja i otpuštanja i tako štete interesima i poslodavaca i zaposlenih.

Premijer Srbije prihvata sugestiju da zakon o radu mora da bude promenjen, ali dodaje da sadržaj tog akta treba da dogovore radnici i poslodavci.

"Hoću da radnici u Srbiji imaju ista prava kao i u zemljama iz kojih dolaze investitori, ako već ne mogu da imaju iste plate", ističe Dačić.

Premijer dodaje da je u Srbiji bilo primera "divljeg kapitalizma" koji je radio i protiv zakona i protiv dobrih običaja, ali da to ne znači da budući zakon treba da smeta dobrom i efikasnom poslovanju u Srbiji.

"Ne bi bilo dobro da strani investitori ne poštuju ona pravila u Srbiji koja poštuju u svojoj zemlji. Ja to neću nikome dozvoliti. Nismo u vremenu samoupravljanja, ali ni u divljem kapitalizmu", naglašava Dačić.

Ivica Dačić kaže da je cilj da se zakon o radu izmeni u toku naredne godine. Prema njegovim rečima, termin donošenja novog zakona zavisiće od ishoda socijalno-ekonomskog dijaloga, jer je veoma bitno da taj novi akt uvaži uslove rada i poslovanja u Srbiji u 2013. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара