Читај ми!

Budžet u Skupštini u sredu

Predlog zakona o budžetu naći će se pred poslanicima u sredu, 21. novembra, kaže premijer Dačić. Važno je da Predlog budžeta za sledeću godinu predviđa da se budžetski deficit kreće između tri i četiri odsto, ističe Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se Predlog zakona o budžetu za 2013. godinu naći u sredu, 21. novembra, pred poslanicima Skupštine Srbije.

Dačić je na 15. Velikom forumu menadžera u Beogradu najavio da će vlada u utorak usvojiti poslednje predloge zakona koji su važni za usvajanje budžeta i izrazio očekivanje da će odmah posle toga biti zakazana sednica parlamenta, na kojoj će početi rasprava o budžetu za narednu godinu i paketu pratećih zakona.

"Važno je da Predlog budžeta za sledeću godinu predviđa da se budžetski deficit kreće između tri i četiri odsto bruto domaćeg proizvoda - BDP", naglasio je Dačić, napominjući da je želja vlade bila da drastično smanji deficit, koji će do kraja ove godine dostići sest do sedam odsto BDP.

Budžet za 2013. godinu imaće određene pozitivne efekte, ali to nije dovoljno, ocenio je predsednik Vlade Srbije i pozvao privrednike da daju svoje sugestije i predloge.

Dačić je ukazao da je plan da se deficit budžeta smanjuje iz godine u godinu i najkasnije 2015. pređe u suficit, što znači da polako izađemo iz zone deficita.

Važno je kako obezbediti finansijsku podršku za razvoj privrede - budžetskim sredstvima ili kroz prisustvo novih banaka na našim prostorima, ukazao je premijer i najavio da će se u četvrtak, 22. novembra, u Frankfurtu sastati sa predstavnicima ruske Sberbanke, koja namerava da bude više prisutna u Srbiji.

Dačić je izrazio očekivanje da će budžet za 2013. godinu "i od strane MMF-a proći bez mnogo kritika, koje su bile prisutne u prethodnom periodu".

Premijer Srbije na kraju je ocenio da aranžman s MMF-om nije nephodan Srbiji za preživljavanje, ali je bitan za kredibilitet našeg ekonomskog sistema, dodajući da bi aranžman sa Fondom trebalo sklopiti u prvih nekoliko meseci naredne godine.

Ne mogu cene biti svetske, a plate afričke 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da je država zadržala vlasništvo u pojedinim javnim preduzećima da bi sačuvala nacionalni interes, jer građani zbog niskih primanja ne mogu da plaćaju realne cene pojedinih proizvoda i usluga, kao što su struja, gas ili telefonske usluge.

"Ne možete u Srbiji da imate svetske cene, a plate afričke", rekao je Dačić forumu menadžera.

Dačić je podsećajući da se određeni energenti nabavljaju po skupljoj, a prodaju po jeftinijoj ceni, upitao prisutne da li se sećaju kada je poslednji put poskupeo gas i dodao da narod nema novac da ga plati.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća ne mogu da imaju isti cilj kao privatna, jer je cilj privatnih kompanija ostvarivanje profita, a pitanje je kako je naveo, da li javna preduzeća u ovom trenutku mogu da budu uspešna kada državu usporava povećanje pojedinih cena.

"Lako je biti direktor javnih preduzeća u uslovima kada država neće diktirati cene, to bi bio san svih menadžera", ukazao je Dačić.

Premijer je podsetio da su u Srbiji plate i penzije obezvređene zbog kretanja kursa kao i da Srbija ima najvišu inflaciju i stopu nezaposlenosti u regionu.

Dačić je dodao da je teška situacija u javnim preduzećima i mehanizam formiranja cena usluga zatečen te da je takva situacija prisutna godinama unazad.

Prema njegovim rečima, pitanje javnih preduzeća će se rešavati zakonom koji će omogućiti da direktori budu birani na javnim konkursima.

Cilj Vlade je da ekonomski sistem bude koncipiran na štednji države, da finansira razvoj i kroz privredni rast reši svoje probleme.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи