Читај ми!

Ju-Es Stil se povukao i iz Slovačke

Železara u Košicama koje je bila u vlasništvu američke kompanije Ju-Es Stil prodata je ukrajinskom preduzeću Metinvest najbogatijeg ukrajinskog bisnismena Rinata Ahmetova.

Američka kompanija Ju-Es Stil prodala je železaru u Košicama ukrajinskom preduzeću Metinvest u vlasništvu milijardera i najbogatijeg ukrajinskog biznismena Rinata Ahmetova.

Slovački privredni dnevnik Hospodarske novini objavio je da je očekivano povlačenje američkog investitora iz čeličana koje su najveći poslodavac u Slovačkoj završeno juče, potpisivanjem ugovora o kupovini u Beču.

Dnevnik nije naveo po kojoj ceni je američki investitor prodao svoju železaru u Košicama, ali analitičari sa kojima su novinari tog dnevnika ranije razgovarali saglasili su se da se železara svakako prodaje ispod realne cene.

"Kandidati za kupovinu nastojaće da iskoriste komplikovanu situaciju u metalurgiji i kupiće je za cenu sa popustom. Cena će biti manja i zbog neophodnih ulaganja koja čekaju novog vlasnika", rekao je analitičar Stanislav Panis.

Železara "Ju-Es Stil Košice", preko koje su Amerikanci jedno vreme bili vlasnik železare u Smederevu, zabeležila je prošle godine gubitke u visini od 25 miliona evra. Pre dve godine završen je i period olakšica za strana ulaganja, te kao i ostala preduzeća mora da plaća porez slovačkoj državi.

Sudbina 11.000 radnika železare u Košicama trebalo bi, po očekivanju analitičara, da bude izvesna do 2014. godine. Po novom kolektivnom ugovoru do tada vlasnici ne smeju masovno da otpuštaju radnike.

Analitičari se nadaju da Metinvest koji drži 39. najbogatiji čovek na svetu, sa imovinom vrednom 16 milijardi dolara može da pomogne železari u Košicama da prevaziđe krizu. Između ostalog železari će biti omogućen povoljniji pristup jeftinijim sirovinama sa Istoka.

Američki investitor u Košicama je poslovao 12 godina.

Početkom godine Ju-Es Stil se povukao i iz Srbije, tako što je sklopio dogovor, prema kojem je Vlada Srbije kupila smederevsku železaru za jedan dolar.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво