"Južni tok", odbrojavanje do starta

Gasovod "Južni tok", kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, obezbediće grejanje, toplu vodu i snabdevanje strujom za oko 30 miliona domaćinstava u Evropi. To znači potpunu energetsku snabdevenost gasom za otprilike 12 Srbija.

Gradnja "Južnog toka" za Rusiju je prioritet, a za Evropu neophodnost, jer joj donosi energetsku bezbednost. To poručuju iz "Gasproma", uoči početka izgradnje zakazane za 7. decembar. Iz "Gasproma" obećavaju da će gas "Južnim tokom" stizati do evropskih potrošača od 2015. godine.

Rusko-bugarsku obalu Crnog mora spojiće podvodna deonica gasovoda "Južni tok" duga 900 kilometara, na dubini od dva kilometra. Od Anapa, 60 kilometara od glavne "Gaspromove" kompresorske stanice Beregovaja u Krasnodaru, pa do Varne. Kopnenim putem, trasa ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do Italije.

"Gasovod 'Južni tok', kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, imaće dovoljno gasa da obezbedi grejanje, toplu vodu i snabdevanje strujom za oko 30 miliona domaćinstava u Evropi", kaže Sebastijan Sas iz kompanije "Južni tok transport".

Poređenja radi, to je potpuna energetska snabdevenost gasom za, recimo, 12 Srbija. "Gasprom" istovremeno počinje da gradi i kompresorske stanice, poput one u Krasnodaru, kako bi gasovod mogao da funkcioniše.

Gasovod ide u zemlju i dalje u Crno more i takvu stanicu imaće i "Južni tok".

Evropska unija insistira da kroz gasovod ne prolazi samo ruski gas, već da on bude dostupan za distribuciju i gasa drugih zemalja. U "Gaspromu" se nadaju da će se Rusija i Unija o tome dogovoriti jer je za zvaničnu Moskvu "Južni tok" prioritet.

Rukovodilac projekta "Južni tok" Leonid Čugunov kaže da ne postoji nijedna mogućnost da gasovod "Južni tok" ne bude izgrađen.

Od početka, ta investicija je političko pitanje. Nekim zemljama, sada, ipak nije svejedno što ih glavna trasa zaobilazi.

Novinar hrvatskog Večernjeg lista Marko Biočina kaže da to što glavna trasa "Južnog toka" neće prolaziti kroz Hrvatsku jeste iznenađenje u široj javnosti, ali ne i stručnoj.

"To su posledice nekih loših političkih odluka još iz 2007, a zatim iz 2010. A ovo sada je samo konačni rezultat takve politike. Činjenica jeste da postoji plan izgradnje gasne konekcije prema Srbiji. On će se verovatno raditi. U interesu Hrvatske je da ima interkonekcije sa zemljama okruženja", kaže Biočina.

Zemlje kroz koje gasovod prolazi, pripremaju se za gradnju svojih trasa. Izgradnja srpske deonice uposliće domaću privredu, najmanje 2.000 ljudi, a od trazitnih taksi računa se na 200 miliona evra godišnje. Srbija ima važnu ulogu na gasnoj mapi Evrope.

Trasa gasovoda "Južni tok" već je ucrtana na kontrolnoj tabli u glavnom dispečerskom centru "Gasproma" u Moskvi.

Sedamdeset novinara iz cele Evrope, koje je "Gasprom" ugostio uoči početka radova, zanimali su svi detalji o gasovodu. Ruski gasni gigant uverava da je, zajedno sa akcionarima iz Italije, Francuske i Nemačke, obezbedio finansiranje projekta vrednog 16 milijardi evra.

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. nov 2012, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Бреговићева

гас-гас тек има да буде актуелна!

(ponedeljak, 12. nov 2012, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

@tako je

I meni je svejedno kod koga kupujem kad mi je novcanik pun, ovde se ne radi o Rusima, Kinezima ili vanzemaljcima vec o tome dali si mozemo priustiti taj ruski ili bilo ciji gas sa 300€ mesecnoom zaradom.I ne razumem tu euforiju oko zarade od tranzita gasa, pa toliko na zapadu zaradi jedna omanja firma, a mi se nadamo da ce sa tom zaradom cela Srbija ziveti kraljevski.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

tako je

Kod nas nista nije pozitivno,zato nam i jeste tako....ne valja projekat samo zato sto grade Rusi...ja zivim u Nemackoj njima Rusi valjaju za Severni tok.E narode moj kukate na nezaposlenost...

(ponedeljak, 12. nov 2012, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

skeptici

Daj ljudi pustite da se nessto radi a ne sve nesto negativno.Neka dodju svi investitori i Nemci, Francuzi, Rusi samo da krene neki posao.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

bice gasa

Bice tople vode i grejanja, ali bice i racun od oko 250-300€ mesecno za stan od 60m² pa vecinom njih ce se srce smrznuti i pored tolikog gasa.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

200 miliona godisnje Srbiji

Ponovo preslusaj video iznad, ali ovog puta pazljivo.Od taksi godisnje Srbija ce dobijati 200 miliona evra!Znas li ti uopste kolike su to pare?

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:38) - Zlatko P [neregistrovani]

Odlicno

Jako dobra stvar za Srbiju.Samo neprestano ulaganje u energetsku infrastrukturu garantuje napradak zemlje na duge staze.A ovako veliki medjunarodni projekti jako doprinose integraciji Srbije u medjunarodne energetske, ekonomske i politicke tokove.Nadam se da ce Srbija da iskoristi ovu sansu i da ce da nastavi i ubrza gasifikaciju zemlje sto bi znacilo jos vece ozivljavanje privrede.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:37) - zoran [neregistrovani]

gasovod

Koliko smo uzeli kredita, i koliko ce mo jos ubuduce, zato mislim da narod Srbije nece imati neke koridti od gasovoda.Sve pare koje se zarade, otici ce na kredite i kamate.Zato nam MMF i odobrava kredite, koje nasi bogatasi ali i politicari sve unapred potrosise.Mozda je bolje za nas BEZ gasovoda!

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:17) - :-) [neregistrovani]

Dodaj gas

Gas je mnogo jeftiniji od struje i kad sam ga imao plaćao sam stalnu tarifu bez obzira koliko sam ga koristio.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Poslusni

Hrvatska slusala SAD pa ostade bez gasa i tranzitnih para .Hteli da naude Rusima i da se uvuku Amerima. Mala je Hrvatska da vuce za nos mocnu Rusiju. A sad ce placati skuplji gas i tranzitne taxe Srbiji ili Madjarskoj. Tako je to kad si poltron.