Читај ми!

"Južni tok", odbrojavanje do starta

Gasovod "Južni tok", kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, obezbediće grejanje, toplu vodu i snabdevanje strujom za oko 30 miliona domaćinstava u Evropi. To znači potpunu energetsku snabdevenost gasom za otprilike 12 Srbija.

Gradnja "Južnog toka" za Rusiju je prioritet, a za Evropu neophodnost, jer joj donosi energetsku bezbednost. To poručuju iz "Gasproma", uoči početka izgradnje zakazane za 7. decembar. Iz "Gasproma" obećavaju da će gas "Južnim tokom" stizati do evropskih potrošača od 2015. godine.

Rusko-bugarsku obalu Crnog mora spojiće podvodna deonica gasovoda "Južni tok" duga 900 kilometara, na dubini od dva kilometra. Od Anapa, 60 kilometara od glavne "Gaspromove" kompresorske stanice Beregovaja u Krasnodaru, pa do Varne. Kopnenim putem, trasa ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do Italije.

"Gasovod 'Južni tok', kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, imaće dovoljno gasa da obezbedi grejanje, toplu vodu i snabdevanje strujom za oko 30 miliona domaćinstava u Evropi", kaže Sebastijan Sas iz kompanije "Južni tok transport".

Poređenja radi, to je potpuna energetska snabdevenost gasom za, recimo, 12 Srbija. "Gasprom" istovremeno počinje da gradi i kompresorske stanice, poput one u Krasnodaru, kako bi gasovod mogao da funkcioniše.

Gasovod ide u zemlju i dalje u Crno more i takvu stanicu imaće i "Južni tok".

Evropska unija insistira da kroz gasovod ne prolazi samo ruski gas, već da on bude dostupan za distribuciju i gasa drugih zemalja. U "Gaspromu" se nadaju da će se Rusija i Unija o tome dogovoriti jer je za zvaničnu Moskvu "Južni tok" prioritet.

Rukovodilac projekta "Južni tok" Leonid Čugunov kaže da ne postoji nijedna mogućnost da gasovod "Južni tok" ne bude izgrađen.

Od početka, ta investicija je političko pitanje. Nekim zemljama, sada, ipak nije svejedno što ih glavna trasa zaobilazi.

Novinar hrvatskog Večernjeg lista Marko Biočina kaže da to što glavna trasa "Južnog toka" neće prolaziti kroz Hrvatsku jeste iznenađenje u široj javnosti, ali ne i stručnoj.

"To su posledice nekih loših političkih odluka još iz 2007, a zatim iz 2010. A ovo sada je samo konačni rezultat takve politike. Činjenica jeste da postoji plan izgradnje gasne konekcije prema Srbiji. On će se verovatno raditi. U interesu Hrvatske je da ima interkonekcije sa zemljama okruženja", kaže Biočina.

Zemlje kroz koje gasovod prolazi, pripremaju se za gradnju svojih trasa. Izgradnja srpske deonice uposliće domaću privredu, najmanje 2.000 ljudi, a od trazitnih taksi računa se na 200 miliona evra godišnje. Srbija ima važnu ulogu na gasnoj mapi Evrope.

Trasa gasovoda "Južni tok" već je ucrtana na kontrolnoj tabli u glavnom dispečerskom centru "Gasproma" u Moskvi.

Sedamdeset novinara iz cele Evrope, koje je "Gasprom" ugostio uoči početka radova, zanimali su svi detalji o gasovodu. Ruski gasni gigant uverava da je, zajedno sa akcionarima iz Italije, Francuske i Nemačke, obezbedio finansiranje projekta vrednog 16 milijardi evra.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво