Novi JAT kupuje avione od "Erbasa"

Dogovoreno da se intenziviraju razgovori kako bi novoosnovani JAT od "Erbasa" kupio četiri nova aviona, tipa A230 kapaciteta 180 putnika, a Erbas pomogao da se na lizing nabavi još osam aviona.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dogovorio je sa predstavnicima "Erbasa" da se intenziviraju razgovori o zaključenju novog ugovora kojim bi srpska aviokompanija "Jat ervejz" dobila nove avione.

Kako je rečeno agenciji Beta u ministarstvu, tim ugovorom bi se iskoristio postojeći ugovor Jata i Erbasa iz 1998. godine, a na osnovu kojeg je država Srbija evropskom proizvođaču aviona dala avans od 23,5 miliona dolara.

Ugovorom Srbije i evropske kompanije, kako je dogovoreno na današnjem sastanku Dinkića i predstavnika Erbasa, novoosnovani Jat bi od Erbasa kupio četiri nova aviona, tipa A230 kapaciteta 180 putnika, a Erbas bi pomogao da se na lizing nabavi još osam aviona, različitih kategorija.

Kako je rečeno, tim ugovorom bilo bi omogućeno i da kompaniji Jat tehnika servisira Erbasove avione.

U Ministarstvu finansija i privrede Srbije ističu da će se razgovori sa Erbasom pojačati, da bi, kako se očekuje, bili okončani do proleća 2013. godine, kada bi bio osnovan novi Jat.

Dinkić je u oktobru najavio da Vlada Srbije planira da formira novu aviokompaniju Jat bez dugova i da obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa kompanijom "Erbas".

Srpska aviokompanija je sa evropskim proizvođačen aviona Erbasom 1998. godine potpisala ugovor o nabavci osam aviona A319, vredan oko 580 miliona dolara. Jat je kao avans za tu nabavku upalatio Erbasu 23,5 miliona dolara.

Ubrzo nakon potpisivanja ugovora počelo je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine i ugovor nikada nije realizovan. Predstavnici Erbasa su u više navrata razgovarali sa Jatom i predstavicima srpskih vlasti o tom problemu, ali je rešenje izostalo.

Aviokompanija Jat ervejz je u vlasništvu države Srbije, posluje sa gubicima i ima flotu od 14 aviona koji su stari u proseku više od 20 godina. Prema kompanijskim podacima, Jat ima 10 aviona tipa "boing 373-300" i četiri aviona tipa "ATR 72-200".

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2012, 00:08)
anonymous [neregistrovani]

dalje

Kakav novi Jat i sto ce se Srpska aviokompanija zvati Jat.

(utorak, 06. nov 2012, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

737-400

Sta je sa avionom Boeing 737- 400 nabavljenim pocetkom 90-ih?